Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Bild på VMA-tuta, MSB

Nu får varningsmeddelandet VMA Rakel

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-09-02 kl. 08:56
Rakel testas nu för signalen Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, i fyra kommuner. Planen är att varningssystemet ska gå över till Rakel i alla kommuner under 2013-2015.

– Rakel är mer tillförlitligt som överföring än det nuvarande analoga systemet där frekvenserna är mycket tätare, vilket medför en större risk för störningar, säger Håkan Marcusson, projektledare för varningssystem vid MSB.

Först ut att testa utomhusvarning över Rakel, med start förra sommaren, var Örnsköldsviks kommun som redan använder Rakel på bred front. 

– Försöket fungerade bra, så vi beslöt att testa Rakel även i Ludvika kommun och på Gotland, där vi behövde ersätta överföringen som gick via det analoga länsradionätet som lades ner under 2012, säger Håkan Marcusson.

– Sedan i våras testar vi Rakel i Ronneby kommun, där räddningstjänstens mast var utdömd, och  användes bara för utomhusvarningen. Behovet av en högt placerad antenn, för att få fullgod täckning vid analog kommunikation, försvinner vid övergången till Rakel. Detta medförde att masten kunde tas ner istället för att ersättas med en ny.

– Eftersom det har fungerat så bra med Rakel under försöken i de fyra testkommunerna har MSB beslutat att införa Rakel för utomhusvarning i ytterligare 32 kommuner under hösten med start i Skåne. Planen är att alla Sveriges 4500 tutor har gått över till Rakel under 2015, berättar Håkan Marcusson.

Ingen extra avgift för kommuner

– Kostnaden för Rakelabonnemang för utomhusvarning kommer vara densamma som för det tidigare sändningstillståndet från Post- och Telestyrelsen (PTS), så det medför ingen extra avgift för kommunerna, säger Håkan Marcusson.

– Enligt den nya kommunöverenskommelsen mellan MSB och Sveriges kommuner och Landsting (SKL) kommer kommunerna från och med 2014 få 1100 kronor i bidrag per tuta vilket ska täcka kostnad för drift, underhåll och Rakelabonnemang.

Om Viktigt meddelande till allmänheten

VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten, är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser, vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner och vid krishantering i samband med extraordinära händelser. Varningssystemet innefattar information i radio och TV, och i vissa fall utomhusvarningssystemet "Hesa Fredrik".

Varningssystemet utomhus består av totalt ca 4 500 ljudsändare som är installerade i de flesta större tätorter i Sverige samt inom särskilda områden runt våra kärnkraftverk. De kan användas för varning vid alla typer av faror, som ett gasutsläpp, extremt väder eller en stor brand.

Det är staten som äger utrustningen i utomvarningssystemet medan kommunerna ansvarar för drift och underhåll av VMA-tutorna. För detta får kommunerna ett bidrag från staten.

Ljudsändarna sitter vanligtvis monterade på hustak på offentliga byggnader. Information om vilka tätorter som har utomhusvarningssystemet kan man få av kommunernas räddningstjänster.

Signalen i utomhuslarmet består av sju sekunder långa ljudstötar med fjorton sekunders paus emellan.

Läs mer om Viktigt meddelande till allmänheten 


Kontakt:
Håkan Marcusson Hakan.Marcusson@msb.se