Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nu är WIS 3 i drift

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-11-20 kl. 08:39
Det nationella informationssystemet WIS (Webbaserat informationssystem) har lanserats i ny version. Med nytt gränssnitt och nya funktioner har WIS 3 utvecklats i linje med användarnas önskemål.

WIS 3 har fått många nya funktioner som ska underlätta för alla inblandade att få en överblick av händelsen. Nu finns bland annat möjligheten till förbättrad lägesbild med koppling till karta, där varje aktör har en uppsättning standardfrågor som ska förenkla att snabbt komma igång med lägesrapporteringen. Även kartfunktionerna har utvecklats. I WIS 3 finns kartbilder med olika lager för visning och möjlighet för användarna att rita i kartorna för att tillföra information.

Nytt gränssnitt gör det lättare att snabbt hitta information

I det nya gränssnittet delas informationen upp på olika ytor, där samhällsstörningar blir en egen yta. Likaså finns det egna ytor för övning, samverkan, Rakel driftinformation och interna arbetsytor. Detta gör det lättare att snabbt hitta relevant information. I WIS 3 finns även utökade möjligheter till bevakningar, där användaren exempelvis kan få meddelande när nya ytor skapas som berör valda geografiska områden, vissa typer av samhällsstörningar, med mera.

För att underlätta och förenkla vardagsanvändning har funktioner för att stötta regelbunden samverkan och beredskapsarbete mellan aktörer lagts till. Exempel på detta är möjligheten att skapa nätverk med aktörer som ofta samverkar.

Snart kommer ny version av WIS-appen

Inom några veckor kommer en även en ny och utvecklad version av WIS-appen bli tillgänglig för gratis nedladdning i app-butikerna. I den nya versionen kommer användaren kunna titta på alla typer av anteckningar, kartbilder och lägesrapportering på motsvarande sätt som i WIS 3.

Tillsammans med användarna har MSB även tagit fram nationella riktlinjer för samverkan och informationsdelning av WIS.

Fakta om WIS

När det inträffar stora händelser som påverkar eller drabbar många i samhället finns ett stort behov att dela information mellan de som ska hantera händelsen. Det kan vara allt från en skogsbrand, en större trafikolycka, en översvämning eller ett stort evenemang. WIS används för att underlätta informationsdelning mellan dessa aktörer.

Mer information på msb.se/wis

Se introduktionsfilm om WIS 3

 
 

Viktigaste nyheterna
  • Se på en karta vilka organisationer som är inblandade
  • Prenumerera på notiser om nya ytor som berör ditt geografiska område
  • Förbättrad lägesbild med koppling till karta
  • Aktörsnätverk för att underlätta samverkan över aktörsgränserna
  • Olika ytor för samhällsstörningar, övningar, regelbunden samverkan och driftinformation
 
 
Kontakt: wis@msb.se kommunikation@msb.se