Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Norsk-svensk samverkan förebild i EU:s arbete

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-02-07 kl. 14:22
Det nordiska samarbetsprojektet Nor-Swe Inter System Interface (ISI) har ögonen på sig från internationellt håll. Norge och Sverige har en lång tradition av samarbete över gränsen och har kommit längre än de flesta andra när det gäller att förena de nationella näten för digital radiokommunikation, Rakel och Nødnett. Projektet har därför blivit både en förebild för och en naturlig del av EU:s motsvarande arbete ISITEP (Inter System Interoperability for Tetra and TetraPol Networks).

Foto på Marianne Storrøsten, projektledare, DNK, Norge– Man är riktigt nyfikna i Europa på vårt arbete och följer det på nära håll, konstaterar Anita Galin från MSB, och projektledare på den svenska sidan. Det finns ett stort intresse för det vi gör här.

Tillsammans med Marianne Storrøsten från Direktoratet for nødkommunikasjon, DNK, projektledare på norska sidan, berättar hon hur ISI och ISITEP hänger samman. Norge och Sverige har tillsammans fått cirka 1,7 miljoner euro från EU för att det arbete som görs inom ISITEP.

Ledningen för det norsk-svenska projektet signalerar tydligt det viktiga i att låta framtida Nødnett- och

Rakelanvändare vara med i det utvecklingsarbete som nu pågår. 

 – Vi har förstått att ur ett europeiskt perspektiv är vårt arbetssätt unikt, säger Marianne Storrøsten. Istället för att i ett första skede fokusera på teknik, utgår vi från praktisk användning och identifierar de verkliga kommunikationsbehov som aktörernas användare upplever i det dagliga arbetet i våra gränstrakter.

ISITEP består av totalt 42 arbetspaket. MSB och DNK deltar i många, men har gemensamt ansvar för fyra. 

  • Tre paket med fokus på metodik – dessa behandlar till exempel arbetsprocesser, ramverk, ansvarsfördelning, talgruppsstrukturer, riktlinjer och gränsöverskridande juridiska avtal.
  • En gränsöverskridande övning i Norge/Sverige

Foto på Anita Galin, projektledare, MSB – ISI avslutas med en större övning under första halvåret 2016. Planeringen och genomförandet av denna är en viktig del även i ISITEP, berättar Anita Galin. Det är en så kallad multi agency-övning, vilket innebär att den ska involvera alla tänkbara aktörer.

Konkreta leveranser från Norge och Sverige till ISITEP kan sammanfattas så här:

  • Legala aspekter och mallar för överenskommelser.
  • Framtagande av funktionskrav kopplade till scenario och samverkan.
  • Talgruppsstruktur och nummersättning.
  • Analys och framtagande av metoder för samverkan.
  • Utbildning av funktionaliteterna.
  • Planerande och genomförande av övning.
  • Handbok/riktlinjer för gränssamverkan.

– Det vi tar fram i ISI när det gäller dessa delar levereras alltså rakt in i ISITEP, fortsätter Marianne Storrøsten. Vi har fortfarande mycket jobb framför oss, men det är intressant och viktigt. Det vi tar fram kommer att möta stora behov och förväntningar. Den övning vi tar fram ska vara reell, där ska vi öva det vi har tagit fram och ska använda för framtiden.

Foto överst: Marianne Storrøsten, projektledare Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK)

Foto underst: Anita Galin, projektledare på MSB.

Reflektioner från arbetsgrupperna i Nor-Swe Inter System Interface (ISI) 

Sjukvård: "Bättre samverkan och kommunikation mellan olika aktörer"

Räddningstjänst: "Gränsöverskridande kommunikation måste vara riktigt enkel"

Polis: "Viktigt med kommunikation mellan båda ländernas ledningscentraler"

Mer information på msb.se

Projektet Nor-Swe Inter System Interface (ISI)

EU-projektet ISITEP

Mer information

Läs mer om Nödnett på Direktoratet for nødkommunikasjons (DNK) webbplats

Läs mer om ISITEPLäs alla nyheter om Rakel

Läs mer om Rakel

Kontakt:
Anita Galin Anita.Galin@msb.se