Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nordisk överenskommelse om samverkan i Rakel

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2011-11-23 kl. 16:11 | Uppdaterad:2016-05-12 kl. 14:08
I september 2011 slöts ett avtal mellan Sverige, Norge, Finland och Danmark om hur man ska samverka med varandra i DMO, direktmod. Vid DMO fungerar Rakel mobilstation som en Walkie Talkie och man kommunicerar direkt med varandra utan kontakt med Rakels infrastruktur. En utvärdering ska ske efter ett år.
Det finns tolv kanaler för internationell kommunikation i DMO. Två kanaler är reserverade för speciella användare. Resterande tio kanaler, kallade EURO 1 till EURO 10, finns tillgängliga i Europa för organisationer som arbetar med allmän ordning, säkerhet eller hälsa.  På europeisk nivå har man kommit överens om hur dessa kanaler ska användas. Inom ramen för detta har man slutit ett specialavtal mellan de nordiska länderna.

Så här ska DMO-kanalerna användas

Så här ser överenskommelsen ut kring hur de internationella DMO-kanalerna ska användas:


EURO 1: Utropskanal, samverkan
EURO 2: Gränsarbete
EURO 3: Räddning/Sjukvård
EURO 4: Polis
EURO 5: Tull
EURO 6: Samverkan
EURO 7: Gränsarbete
EURO 8: Sjukvård/Räddning

EURO 9: Polis
EURO 10: Militär

 

 


 

Läs alla nyheter om Rakel

 

Läs mer om Rakel

Kontakt:
Fredrik Lind Fredrik.Lind@msb.se