Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nødnett är nu utbyggt i hela Norge

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2015-12-08 kl. 08:36
Infrastrukturen för Nødnett, Rakels norska motsvarighet, står nu klar och Nødnett har tagits i operativt bruk i hela fastlands-Norge. Detta uppmärksammades med en ceremoni i förra veckan där både norska kungen och justitie- och beredskapsminister närvarade.

Alla inblandade har anledning att vara stolta över att ha klarat av detta i tid och inom kostnadsramen, säger Tor Helge Lyngstøl, direktör för Direktoratet for nødkommunikation (DNK) som byggt ut Nödnett.

DNK har fått mycket feedback från nöjda användare över hela landet.

Med Nødnett har vi fått en slutet, rikstäckande mobilnät. Nødnett har mycket god geografisk yttäckning. Det täcker större områden än Telenors 2G-nät och har robusthetshöjande mekanismer som kan hantera eventuella fel innan du förlorar täckning, betonar Lyngstøl.

Vill säkra en bred och riktig användning

Räddningstjänst, polis, ambulans och andra aktörer i Norge hade tidigare olika nät av mycket varierande kvalitet. Nødnetts viktigaste funktionalitet är idag säker, robust och snabb uppkoppling av tal i förhandsdefinierade grupper, men Nødnett stödjer också annan kommunikation, som data i lägre hastigheter.

Vi vill säkra en bred och riktig användning, och att möjligheterna i Nødnett utnyttjas. Nätet ger goda kommunikationsmöjligheter för arbetslag som ställer upp för samhället när det behövs som mest. Med ”Alla på Nødnett” kommer nyttan av investeringen att öka, och samhällets förmåga till att hantera händelser både i vardag och i kris förstärks. Detta är ett omfattande och viktigt arbete. DNK är redo att bidra, understryker Lyngstøl.

Gränssamverkan med Rakel och Nødnett

Det pågår ett utvecklingsarbete mellan Norge och Sverige med syfte att underlätta kommunikation över gränserna, med ISI-projektet (Inter System Interface). Bland annat möjliggör man för aktörerna att använda sin egen utrustning i Nødnett och Rakel. Projektet pågår 2013-2016 och involverar norska och svenska representanter från ambulanssjukvården, räddningstjänsten, polisen och SOS Alarm. Huvudmän är MSB i Sverige och Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) i Norge.

Läs mer om Nødnett på DNK:s webbplats

Läs mer om ISI-projektet som förenar Rakel och Nødnett på msb.se


Läs alla nyheter om Rakel

Läs mer om Rakel

Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se