Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Möten och inspiration på sjätte Rakeldagen – med tema Var beredd

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2015-10-23 kl. 09:00
Överdirektör Nils Svartz, MSB, inledde Rakeldagen 2015 med att hälsa över 700 deltagare välkomna till en fullspäckad seminarie- och diskussionsdag med fokus på att vara beredd för det oförutsägbara, men också på det som vi kan förutse och förbereda oss inför.

Verksamhetschefen för Rakel och ledningssystem, Minna Nyman, fortsatte:

 – Rakel är idag det mest driftsäkra och heltäckande systemet för säker kommunikation för samhällsviktiga aktörer. Och Rakel är det system som kommer att gälla för lång tid framöver.

– Det pågår just nu ett utvecklingsarbete för att underlätta gränsöverskridande kommunikation och samverkan mellan Norge och Sverige, fortsätter hon. Vi är först i världen med att koppla ihop våra Tetranät, norska Nødnett och Rakel.

Terrorattackerna i Paris

Foto på deltagare på Rakeldagen 2015Under förmiddagen bjöds sedan deltagarna på lärdomar från två händelser som på olika sätt satt samhällets krisberedskap på prov – terrorattackerna i Paris i januari 2015 mot Charlie Hebdo med påföljande gisslandramer och skogsbranden i Västmanland sommaren 2014.

 – Vi har huvudsakligen grundat vår terrorberedskap på de händelser som drabbade Frankrike under 1980- och 1990-talen, konstaterar Frédéric Monard, beredskapsspecialist inom franska Direction Générale de la Protection Civile.

– Vi var inte beredda på att hantera en efterföljande hotbild, fortsätter han. Räddningsinsatserna försvårades av många nyfikna. Till exempel intervjuades Frankrikes president av media mitt i ett hav av människor utan att vi hade lyckats säkra platsen först. Vid ett tillfälle vet vi att media av oaktsamhet förmedlade avgörande information till direkt till terroristerna.

Skogsbranden i Västmanland

Brandingenjör Anna Henningsson, Nerikes brandkår, berättade om de lärdomar som en av utredningarna efter skogsbranden i Västmanland pekar på. Räddningsinsatsen pågick under nästan 1,5 månad.

– Vi kan vara bättre förberedda. När det gäller Rakel behöver vi få större kunskap om systemets möjligheter för att förstå hur vi ska använda det för att säkra kommunikationen vid större händelser.

– Under insatsen behöver vi ha rutiner som höjer säkerheten för all personal. Vi ser till exempel att när det är så många flygresurser i gång samtidigt behövs kompetens för flygledning.

– Och efter en insats måste vi våga lyfta erfarenheter för att lära av varandra till nästa gång. Vår utredning pekar på samma brister som många tidigare utredningar efter andra händelser.

Fem seminariepass

Foto på legoövningUnder Rakeldagens andra del på eftermiddagen fanns möjlighet att välja det seminarium som intresserar mest. Det bjöds på korta och konkreta föreläsningar med mycket handfast information direkt från Rakelanvändare hos landets samhällsviktiga aktörer.

Det bjöds också på interaktiva seminarium där deltagarna i ett rollspel och med hjälp av legofigurer tog sig an uppgiften att lösa situationen i ett givet scenario. Kommunikationen skedde i Rakel och olika färger på bordet symboliserade de talgrupper som användes (se bild till vänster).

 – Vi vill att det programmet idag ska inspirera och ge nya kunskaper, säger Minna Nyman. Vi på MSB vill också uppmana er alla att passa på att träffas och nätverka. Byt erfarenheter med varandra!

Hedersomnämnande till eldsjäl

Foto på Michaela Stenman, Svenska kraftnätMinna Nyman avslutade dagen med att presentera årets hedersomnämnande som blivit en tradition på Rakeldagen. Det innebär att en eldsjäl som arbetar med Rakel för att utveckla användandet i och utanför sin egen organisation eller bransch, uppmärksammas med ett diplom. Årets hedersomnämnande gick till Michaela Stenman på Svenska kraftnät.

Läs mer om hedersomnämnandet här

Lyssna igen!

Flera av Rakeldagens seminarier webbsändes och filmades. Här finns möjlighet att titta och lyssna igen.

Vilka är de tre viktigaste sakerna som du tar med dig tillbaka hem  från Rakeldagen 2015?

Urban Nilsson, sambandsansvarig, Luleå kommun, Räddningstjänsten

Foto på Urban Nilsson, räddningstjänsten Luleå. – Nätverkande. Viktigt att knyta nya kontakter och träffa andra "radionördar" för att utbyta erfarenheter och idéer.

– Teknik. Få kika på ny och kommande utrustning samt göra inköp.

– Föreläsningar. Lyssna på intressanta föreläsare. Få inspiration och lära sig av andras erfarenheter.

Sara Gurén, kundprojektledare, Carmenta CoordCom AB

Foto på Sara Gurén, Carmenta CoordCom AB– För min del var det väldig intressant att lyssna på föredraget om förberedelser inför stora evenemang som till exempel Skid-VM i Falun.

– Det har också varit lärorikt att få höra om hur polisen i Sverige och Norge samarbetar idag och vilka möjligheter de har framför sig med ett utökat samarbete över gränsen. Det blev väldigt konkret och man inser vad oerhört viktigt det är att kunna kommunicera oavsett i vilken situation man befinner sig i. Man behöver vara mentalt förberedd på vad som kan hända och öva, öva, öva.

Göran Bojnell, Senior Consultant, Combitech AB

Foto på Göran Bojnell, Combitech AB– Behovet av samverkan mellan olika aktörer i samhället är viktig och speciellt när det inträffar allvarliga händelser i samhället. Det behöver ske kontinuerliga sambandsprov för att dels hålla kunskapen om Rakel uppe och dels säkerställa att det finns tillgång till talgrupper för olika insatser.

 

– Det är positivt att Krisinformation.se tillsammans med Sveriges Radio och några andra aktörer arbetar med att kunna informera samhället via standardiserade informationskanaler. Möjligheten att från en gemensam informationsdatabas kunna hämta varningsinformation till bland annat kommuner är ett stort steg framåt med avseende på varning till allmänheten.

– Insikten i hur mycket förberedelser ett stort evenemang som Skid-VM i Falun har krävt för att skapa en säker publikupplevelse för den stora publiktillströmningen som var till Falun med omnejd.

Webbsändningar från Rakeldagen 2015

Webbsändningar från Rakeldagen 2015 finns här

Text och foto: Katarina Averås


Läs alla nyheter om Rakel

Läs mer om Rakel

Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se