Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Rasti Amin, chef för Rakel kundstöd

Möt Rasti Amin – ny chef på Rakel kundstöd

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-03-09 kl. 16:00
Rasti Amin är sedan årsskiftet ny chef för Rakel kundstöd. Med en bakgrund som driftingenjör på Rakels driftcentral har han stor kunskap om Rakelnätet och de olika sätt som användarorganisationerna använder det på. Ett av målen i den nya chefsrollen är att sprida denna kunskap och stärka den tekniska kompetensen inom hela kundstödsgruppen.

Varje månad hanterar Rakel kundstöd uppemot 700 ärenden som kommer in per telefon, via e-post eller fax.

– En vanlig dag för personalen på kundstöd är ofta väldigt varierande. Det kan handla om allt från stora tekniskt komplexa frågor till arbetsuppgifter där det är viktigt att vara väl insatt i våra administrativa rutiner, säger Rasti Amin.

Frågorna kan gälla allt från aktivering av abonnemang och tjänster till frågor som rör störningar på utrustning eller tappade samtal. Inte sällan har frågorna teknisk karaktär.

– Ett av våra stora fokusområden under året är att vidareutveckla den tekniska kompetensen som finns på kundstöd, säger Rasti Amin.

Rasti Amin, chef för Rakel kundstöd

Målet är att de personer som arbetar på kundstöd alla ska ha både bredd och detaljkännedom om Rakelnätet. Som en del i kompetensutvecklingen är planen att medarbetarna på kundstöd ska åka ut och träffa olika användarorganisationer och se hur de arbetar med Rakel och utrustning som berör Rakel ute i sina verksamheter.

– Vi vet vad de har för teknik, men vi vill veta mer om hur de nyttjar den i vardagen. På så vis kan vi i framtiden snabbare sätta oss in i exempelvis felanmälningar, säger Rasti Amin.

Planen är att både besöka de större användarorganisationerna och de användare där Rakel används i mindre omfattning.

– Det är lärorikt att se hela spannet av användare av nätet. Utmaningar hos de stora aktörerna kan till exempel gälla frågor om abonnemang- och talgruppsstruktur, eller handla om stora ledningscentraler där flera system pratar med varandra. Utmaningarna hos mindre användarorganisationer ser helt annorlunda ut, säger Rasti Amin.

Stort värde i att mötas

Idén om mer praktiskt orienterade studiebesök är något som Rasti Amin arbetat fram tillsammans med personalen på kundstöd.

– Vi har även fått sådana signaler från våra användarorganisationer. Jag tror väldigt mycket på det här med att träffa någon och få ett ansikte på den personen. I min tidigare roll som driftingenjör hade jag täta och väldigt goda samarbeten med servicetekniker ute i landet. Vi kunde ha skickat hundratals mail mellan oss, men om man sedan råkade träffa på varandra på en konferens eller så, och fick ett ansikte på varandra, då funkade samarbetet ännu bättre efter det. Det finns väldigt mycket värde i en sådan liten detalj också, säger Rasti Amin.

Gemensam kunskapsdatabas

Ett annat mål för verksamheten är att förtäta samarbetet mellan Rakel kundstöd och driftcentralen, även kallad NOC:en (Network Operation Center), som övervakar Rakelsystemet dygnet runt och löser eventuella problem som kan uppstå i nätet. De båda grupperna har redan i dag sina arbetsplatser nära varandra men genom att även öka insikten om varandras arbetsuppgifter hoppas Rasti Amin på positiva effekter som i slutändan leder till snabbare och bättre hjälp till Rakelanvändarna.

Redan innan han tillträdde som chef påbörjade han och medarbetarna på kundstöd arbetet med en kunskapsdatabas för att samla allas kompetens på ett effektivt sätt.

– Kompetensspridning är också ett stort fokusområde för oss. I kunskapsdatabasen beskriver vi exempelvis rutiner och för in lösningar på hur man åtgärdar återkommande fel. Det är viktigt att kundens upplevelse blir lika bra oavsett vem som svarar när man ringer och när flera personer delar på samma arbetsuppgifter undviker vi att saker blir liggande när någon är ledig, säger Rasti Amin.

Säkerheten central

Som chef för Rakel kundstöd har han en arbetsvecka som består av många möten som berör hur MSB och driftleverantören Teracom arbetar i stort med Rakel.

– Jag har också många samtal med mina medarbetare som rör kundspecifika frågor. Säkerhet är centralt i vårt arbete och ibland dubbelkollar personalen med mig när det gäller just säkerhetsaspekten. Jag får också frågor av mer teknisk karaktär och det svarar jag väldigt gärna på, säger han.

Rasti Amin har en bakgrund som drifttekniker och driftledare i telekommunikationsbranschen men studerade dessförinnan kemi på KTH.

– Jag gillar nog kemi mer i teorin än i praktiken. Nu känner jag att jag är på rätt plats. Att arbeta med samhällsviktig infrastruktur innebär ett stort ansvar. Det vi gör är betydelsefullt och gör skillnad för samhället. Det motiverar mig, säger Rasti Amin.

 

Fakta om Rasti Amin och Rakel kundstöd

Rasti Amin
Ålder: 29 år
Arbete: Chef på Rakel kundstöd
Bakgrund: Driftingenjör 2nd Line på Rakel NOC. Drifttekniker och driftledare på Tele2. Kemistudier på KTH.
Bor tillsammans med sin fru i Tyresö.

Rakel kundstöd
Rakel kundstöd tar emot felanmälningar, beställningar, aktiverar och avaktiverar Rakelmobiler och besvarar frågor.
Öppettider: 8-17 måndag till fredag
Placering: Stockholm

På uppdrag av MSB ansvarar Teracom sedan den 30 mars 2015 för drift, underhåll och kundstöd för Rakel.

 
 
Kontakt:
Marie Persson Marie.Persson@msb.se