Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Så arbetar sambandsansvarig i Polisregion Stockholm

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-06-12 kl. 15:15
Fotbollsfest i dagarna fyra, presidentbesök och jubilerande kungligheter. Varje polisinsats har sina parametrar. Sambandsansvarig Conny Olofsson har tänkt på dem alla, och även lagt in i planen att det oväntade kan hända.

På Conny Olofssons kontor, på polisens regionledningscentral i Stockholm, finns ett brett kartotek över sambandsplaner han tagit fram genom åren. Sedan han tillträdde tjänsten som sambandsansvarig för polisen i Stockholm och Gotland år 2010 har han hunnit med att planera både för besök av USA:s dåvarande president Barack Obama, vicepresident Joe Biden och ett stort antal fotbollsderbyn, maraton och nationaldagsfiranden. Detta är några av de event som ligger på Stockholmspolisens bord.

Europa League-final

Nu har Conny Olofsson precis lagt sambandsplanen för finalen i Europa League till handlingarna. Ett evenemang där fotbollslaget Manchester United besegrade Ajax inför 48 000 åskådare på Friends Arena och där fotbollsfesten varade i dagarna fyra. De dryga tusen poliser som ingick i kommenderingen var utspridda på ett flertal platser geografiskt, från Kungsträdgården i city till arenan i Solna och Arlanda flygplats i Sigtuna kommun. Sambandsplaneringen hade Conny Olofsson påbörjat redan under hösten.

– Inför kommenderingar som denna tar jag först kontakt med den som är utsedd till polisinsatsschef. Vi går igenom upplägget och sedan kommer jag med ett förslag till en sambandsplan, säger Conny Olofsson.

Håll ner antalet talgrupper

När Conny Olofsson tar fram sambandsplanen tittar han på de platser där händelserna kommer att äga rum och på den infrastruktur som finns i Rakelnätet på dessa platser.

– Antalet tidsluckor på basstationerna styr planeringen i viss mån. Vi belastar infrastrukturen men vi håller oss inom våra ramar och strävar efter att hålla nere antalet talgrupper för att inte skapa kö, säger han.

Vid större händelser träffas sedan sambandsansvarig och polisinsatschef regelbundet. Ibland kan sambandsplanen komma att behöva justeras efter exempelvis tillgången på resurser. I en kommendering som Europa League ingår bland annat kompetenser som polisrytteri, hundförare, polisflyg och andra resurser och det är många som ska kommunicera i Rakelnätet.

Talgrupper för olika taktiska behov

I sambandsplanen finns, för insatsen, dedikerade talgrupper för ordergivning med ordertalgrupper, platstalgrupper (talgrupper tilldelade för internkommunikation på plats), DMO-talgrupper (förstahands reservsamband) och samverkanstalgrupper. Det finns med andra ord olika talgruppskategorier för olika taktiska behov. Det finns även en vilande sambandsplan för det oförutsedda.

– Jag måste alltid planera för worst case scenario. Vi har alltid beredskap för det värsta som kan hända, säger Conny Olofsson.

Ibland händer det att det oväntade också är av positiv karaktär. Som när ett av våra landslag vinner ett mästerskap och hyllas för sina guldmedaljer på huvudstadens gator och torg.

– Händer det något så kan jag spika ihop en sambandsplan ganska snabbt, säger Conny Olofsson.

Tät samverkan

Förutom goda kunskaper om hur Rakels infrastruktur är uppbyggd är det enligt Conny Olofsson värdefullt för en sambandsansvarig att ha ett taktiskt och metodiskt tänk och att vara kommunikativ, eftersom funktionen innebär mycket samverkan. I sin roll har han tät kontakt med andra samverkanspartners, exempelvis Trafikverket, Säkerhetspolisen, SOS Alarm, Region Stockholm, Storstockholms brandförsvar, Stockholms läns landsting, Kustbevakningen och MSB.

I jobbet ingår även frågor som rör hård- och mjukvaror och täckningsärenden (förvaltning). Conny Olofsson har också daglig kontakt med polisens radioverkstad och är engagerad i frågor som rör indexering i Rakel nationellt.

– Att ha struktur är av synnerlig vikt. Jag är en god vän av indexering, den gör det mycket lättare för användaren att hitta talgrupper, säger han.

God samtalsdisciplin

Efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april har polisen och andra aktörer på plats fått beröm för sin metodik och samtalsdisciplin. Conny Olofsson berättar att övning har spelat en nyckelroll i polisens framgång.

– Med övning har vi också lärt oss disciplinen. Om jag pratar för mycket kan ingen annan komma fram. Därför är det viktigt att kommunikationen är kort, tydlig och innehållsrik.

När poliser utbildas i Rakel får de först en grundutbildning i radiokommunikation under polisutbildningen. Den byggs sedan på med vidareutbildningar som hålls av lokala instruktörer ute i polisregionerna. På myndighetens intranät hittar man även ”Rakel kunskapsbank” som bland annat innehåller en enkel vägledning till hur skanningslistorna ser ut och hur man bygger dem.

Vad har du för tips till andra som vill lyckas med sin sambandsplanering?

– Sätt upp övningar på händelser som du vet att du kan råka ut för. Använd konceptet ”KISS”(Keep it simple, stupid). Annars fungerar det inte så som det är tänkt när det är tänkt. Hitta brister och rätta till dem. Det man gör för sällan glömmer man bort och när det väl krävs måste det sitta.


Alla nyheter om Rakel

Mer om Rakel

Kontakt:
Marie Persson Marie.Persson@msb.se