Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB:s remissvar på utredningen Kommunikation för vår gemensamma säkerhet

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-05-15 kl. 09:00
MSB tillstyrker utredarens förslag till kommunikationslösning och stödjer en inriktning mot ett utvecklat samhällsnät.

– Mot bakgrund av det återupptagna arbetet med civilt försvar behöver vi säkerställa statens förmåga att hantera kriser, samhällsstörningar och väpnat angrepp. Vi anser att den föreslagna lösningen möjliggör säker och tillgänglig kommunikation för aktörer över tid och över hela hotskalan, säger Minna Nyman, verksamhetschef för Rakel och ledningssystem på MSB.

– För att aktörerna ska lita på att kommunikationen alltid fungerar behövs statlig kontroll över kritiska delar i infrastrukturen. Vi anser att det går att hitta synergier mellan allmänt tillgängliga kommunikationsnät och den föreslagna kommunikationslösningen.

MSB skriver i remissvaret att MSB bör få i uppgift att kravställa samt på lämpligt sätt kontrollera eller tillsyna funktionalitet och användning av lösningen. Det bör även tydliggöras hur befintlig infrastruktur kan samutnyttjas för att utgöra en del av kommunikationslösningen.
 
MSB:s remissvar på  "Kommunikation för vår gemensamma säkerhet - uppdrag om en utvecklad och säker kommunikationslösning för aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar (Ds2017:7)"
 

Relaterat pågående arbete

MSB har ett regeringsuppdrag att förbereda för hur en framtida kommunikationslösning för aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar ska kunna utvecklas.

Läs om MSB:s pågående och tidigare arbete för framtida kommunikationstjänster för samhällsviktig verksamhet.

Tilläggsuppdrag (regeringsuppdrag) om en utvecklad och säker kommunikationslösning för aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar 

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se