Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB:s förslag till användarkrets och användning av en utvecklad och säker kommunikationslösning

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-06-09 kl. 13:00
Den 8 juni överlämnade MSB till regeringen uppdraget om att förbereda för en säker kommunikationslösning för aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar. MSB föreslår i redovisningen ändringar i författningar om elektronisk kommunikation för att kommunikationslösningen ska kunna användas i hela hotskalan.

MSB:s förslag syftar till att aktörerna ska använda en säker ip-baserad kommunikationslösning för verksamhetskritisk kommunikation i såväl fredstid som vid krishantering samt inför, och under, höjd beredskap.

Den ändring som föreslås är att den användarkrets som idag använder Rakel och som regleras i 20 a § förordningen om elektronisk kommunikation även ska inkludera civilt försvar. Det innebär inte att användarkretsen utvidgas, utan att användningsområdet utökas.

MSB föreslår även till regeringen att realiseringen av förslaget sker i flera steg. Efter att förändringar genomförts i författningarna bör det utredas hur användningen av kommunikationslösningen ska göras obligatorisk samt hur andra aktörer kan inkluderas som användare enligt önskemål från befintliga användare av Rakelsystemet.


Utredningar och uppdrag som berör en framtida gemensam säker kommunikationslösning för aktörerna

Kontakt:
Kristina Bram Kristina.Bram@msb.se