Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB utvecklar internationell samverkan i Rakel

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-06-28 kl. 12:00
För att säkerställa möjligheten till internationell samverkan i Rakel över DMO (Direktmod) arbetar MSB med att få till stånd en koordinering av de så kallade EURODMO-frekvenserna. Direktmod är kommunikation i Rakel med kort räckvidd, utan kontakt med radiokommunikationssystemet. Man har fördefinierade talgrupper och direktkontakt mellan mobilstationer som befinner sig i närheten och på samma talgrupp.

Förslag till gemensamma nordiska DMO-kanaler

MSB har tillsammans med Rikspolisstyrelsen (RPS) tagit fram ett förslag som bland annat innehåller en rekommendation vilka DMO-kanaler som skall användas för internationell samverkan för respektive användargrupp.
 
Den första målsättningen är att få till en nordisk överenskommelse, men förhoppningen är att rekommendationen kan även kan följas, helt eller delvis, även i andra delar av Europa.

Internationellt möte den 26 maj 2010

 Den 26:e Maj hölls ett möte i Malmö där förutom MSB och RPS även Tetraoperatörerna i Danmark, Finland och Estland fanns representerade. På grund av att EURODMO-frekvenserna redan idag används nationellt i vissa av näten så krävs det en kompromissar vad gäller kanaltilldelningen hos de olika användarna. Detta innebär t.ex. att den tilldelning av EURODMO-frekvenser som gjorts i Rakel kan komma att behöva justeras. Efter de synpunkter som framkom på mötet arbetar nu MSB med ett nytt reviderat förslag till koordinering av EURODMO-frekvenserna.
  
Kontakt:
No such user