Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB rustar Rakel och förbereder framtidens kommunikation för samhällsviktig verksamhet

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-03-18 kl. 10:21
MSB har den 18 mars överlämnat svar på ett regeringsuppdrag om vilka behov och krav som bland andra de aktörer som idag använder Rakelsystemet, som även kallas ”blåljusnätet” eller ”polisradion”, har av mobil ip-baserad kommunikation. I svaret förordar MSB en lösning som stegvis och på kort sikt ska komplettera Rakelsystemet. På längre sikt när det finns en kommunikationslösning som är lika bra eller bättre än Rakel kan tekniken bytas ut.

För att aktörerna ska kunna utföra sina uppdrag behövs säkra system för såväl talkommunikation som mobila datatjänster. Idag används Rakelsystemet framförallt för verksamhetskritisk talkommunikation inom samhällsviktig verksamhet, men även viss datakommunikation.

Rakelsystemet har idag begränsad kapacitet för datakommunikation och därför ser MSB och andra aktörer inom samhällsviktig verksamhet att Rakel på sikt måste kompletteras med en kommunikationslösning med högre datakapacitet.

Arbetet med att säkra framtida verksamhetskritisk tal- och datakommunikation för dessa aktörer måste förberedas nu. Rakelsystemet kommer att fortsätta vara det system som används för verksamhetskritisk talkommunikation under lång tid framöver. När det finns en annan teknisk lösning som erbjuder verksamhetskritiskt tal som är minst lika bra eller bättre än det som Rakel erbjuder, kommer tekniken att bytas ut.

Rakel rustas idag

Under de närmsta åren kommer Rakel att moderniseras med ny utrustning och utökad kapacitet. En fjärdedel av alla basstationer och vart tredje växel kommer helt att bytas ut. Dessutom sker stora investeringar i att ytterligare förbättra reservkraften i nätet. En uppgradering till systemrelease 7 kommer ytterligare förbättra säkerhet, tillgänglighet och robusthet i Rakel.

Regeringsuppdrag ”Säker och tillgänglig mobil, ip-baserad kommunikation för aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa samt försvar”

Rakel rustas för framtiden (information om utveckling av Rakel på msb.se)

Utveckling av framtidens kommunikationstjänster för samhällsviktig verksamhet


Om Rakelsystemet

Rakel används idag av fler än 500 organisationer inom allmän ordning, säkerhet eller hälsa, bland annat polis, ambulans och räddningstjänst.

Alla nyheter om Rakel

Mer om Rakel

Kontakt:
Minna Nyman minna.nyman@msb.se