Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB och Trafikverket får regeringsuppdrag om kostnad och ansvar för en säker kommunikationslösning 

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-12-21 kl. 15:00
Trafikverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska utreda kostnad, tidplan och ansvarsfördelning för en ny, säker, gemensam kommunikationslösning för aktörer med samhällsviktiga uppgifter.

Uppdraget ska utgå ifrån det förslag till kommunikationslösning som redovisades i Regeringskansliets utredning ”Kommunikation för vår gemensamma säkerhet” den 8 mars 2017. Myndigheterna ska redovisa en lösning där Trafikverket har ansvar för att tillhandahålla lösningen och där MSB har ansvar att samordna aktörernas behov, att kravställa och utöva tillsyn. 

- Polisen, räddningstjänsten, akutsjukvård och många fler aktörer behöver en gemensam lösning för att leda sin verksamhet och samverka med andra, säger Minna Nyman, verksamhetschef för Rakel och ledningssystem på MSB. Det är även en viktig förutsättning för effektiv civil och militär samverkan, säger hon.
 
- Förslaget bygger på en gemensam lösning som på ett bra sätt både nyttjar befintlig statlig infrastruktur och bygger på samverkan med kommersiella operatör för till exempel roaming, säger Mathias Persson IT-direktör. På Trafikverket har vi redan idag en etablerad drift av egna nät, så erfarenhet och kunskap har vi.

Uppdraget

Redovisning av uppdrag

  • Frågor som rör ansvarsfördelning ska redovisas senast den 12 januari.
  • Frågor som rör kostnader och tidplan för utbyggnad ska redovisas senast den 1 mars.

Vilka aktörer berörs?

De aktörer som idag använder det nationella kommunikationssystemet Rakel är föreslagna användare av den nya kommunikationslösningen. Det är aktörer som har ansvar för allmän ordning, säkerhet, hälsa eller försvar. Det är ett trettiotal centrala myndigheter som till exempel Polisen, Försvarsmakten, Kriminalvården, Tullverket och Trafikverket. Det används även av länsstyrelser, kommuner, landsting och energibolag för bland annat krishantering och för funktioner med viktiga uppgifter vid samhällsstörningar. Den nya kommunikationslösningen ska komplettera och på sikt ersätta Rakel. Rakel används dagligen av fler än 70.000 användare inom 550 organisationer.
Kontakt:
Minna Nyman minna.nyman@msb.se