Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB lanserar tilläggstjänsten Sekretess

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2019-02-18 kl. 14:24
MSB lanserar nu tilläggstjänsten Sekretess som gör det möjligt för aktörer att utbyta information som bedöms ha högt skyddsvärde.

 Det förändrade säkerhetspolitiska läget i omvärlden ställer högre krav på medvetenhet om hur information ska hanteras.  Tjänsten Sekretess bygger på så kallad end to end-kryptering, det vill säga ett extra lager kryptering hela vägen mellan Rakel-terminalerna. Med Sekretess kan aktörer samverka och kommunicera skyddsvärda uppgifter inom den egna organisationen och med andra aktörer, genom individsamtal och i talgrupper.

Två frågor till Jan Herremo på Rakel och ledningssystem på MSB är tjänsteägare för Rakel Sekretess.

Vilka fördelar kan Sekretess ge?

 ─ Tilläggstjänsten ger nya möjligheter till effektivare samverkan mellan aktörer. Ett konkret exempel är att den information som aktörer tidigare var tvungna att träffas fysiskt för att utbyta med varandra nu kan kommuniceras över Rakel, säger Jan Herremo.

 Hur görs bedömningen av vilken information som är skyddsvärd och därmed lämpar sig för att kommuniceras i Sekretess?

─ Varje aktör gör sin egen bedömning av vilken information som de anser vara skyddsvärd. Det skiljer sig åt från aktör till aktör. MSB har tagit fram en vägledning för robust och säker kommunikation där det bland annat framgår vilka olika verktyg som kan användas för vilken typ av information.

Kundansvariga på Rakel svarar gärna på frågor om tjänsten.

Kontaktuppgifter till kundansvariga

Tilläggstjänst i Rakel: Sekretess

Vägledning för säker och robust samverkan


Alla nyheter om Rakel

Mer om Rakel

  

Kontakt:
Jan Herremo Jan.Herremo@msb.se