Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB har tre modeller av mobila basstationer. De som kallas MOBAS är lätta att transportera med släp eller helikopter.

MSB har utökat verktygslådan med fler mobila basstationer

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2019-03-27 kl. 10:49
MSB har nu utökat antalet mobila basstationer som kan användas för tillfällig nätförstärkning i Rakel. De nya basstationerna är lätta att transportera och kompletterar de mobila basstationer som redan finns och som exempelvis användes vid skogsbränderna sommaren 2018.

MSB har tagit fram två olika modeller av de nya mobila basstationerna. En modell är av släpvagnstyp som kan transporteras med bil. Den andra modellen kan transporteras med exempelvis helikopter, flygplan eller båt. MSB sköter radioplanering, transport, etablering och drifthantering av de mobila basstationerna när de ska användas. När en mobil basstation väl är på plats är den i drift inom en timme.

– Vi har sett ett behov av att komplettera de mobila basstationer som MSB redan har och har därför utvecklat två nya modeller. Vi har arbetat nära Rakels användarorganisationer som även varit med och testat. Inför sommaren står nio mobila basstationer redo att användas om behov uppstår, säger Anita Galin, projektledare på verksamheten för Rakel och ledningssystem på MSB.

Används vid större händelser

De mobila basstationerna ska användas i situationer där MSB bedömer att det finns behov av tillfällig nätförstärkning, exempelvis vid olyckor, kriser och andra extraordinära händelser.

Förfrågan görs via länsstyrelsen (planerade händelser) och via MSB Tib (oplanerade händelser).

MSB:s verktyg för tillfällig nätförstärkning


Läs alla nyheter om Rakel

Läs mer om Rakel

Fakta om MSB:s mobila basstationer

Är en resurs för tillfällig nätförstärkning av Rakelnätet.

Används främst vid större händelser eller kriser.

Används även för att minimera konsekvensen av en eventuellt utslagen basstation.

Förfrågan görs via länsstyrelsen (planerade händelser) och via MSB Tib (oplanerade händelser).

MSB har tre olika varianter av mobila basstationer för att kunna lösa olika sorters uppgifter. Den största modellen transporteras med lastväxlare. De mindre modellerna transporteras med personbilssläp respektive helikopter/båt.

MSB ansvarar för radioplanering, transport, etablering och drifthantering av de mobila basstationerna. När en mobil basstation är på plats ska den vara i drift inom en timme.

Rakels användarorganisationer bör säkerställa att de radioterminaler man använder stödjer de tilläggsfrekvenser som MSB har för de mobila basstationerna. MSB avgör vid tillfällig nätförstärkning vilka frekvenser som ska användas.

 
 
Kontakt:
Anita Galin Anita.Galin@msb.se