Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB förstärker Rakelsystemet

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-02-21 kl. 09:19
MSB förstärker Rakelsystemet på Gotland, i Halland och Västernorrland för att säkra bättre förbindelser mellan basstationerna. Det förstärkta nätet ska bidra till högre tillgänglighet och längre uthållighet vid strömavbrott. Förstärkningen förväntas vara klar under andra kvartalet 2013.
Nu pågår MSB:s förstärkningsarbete för Rakelsystemet på Gotland, i Halland och Västernorrland genom att man byter ut förbindelserna mellan basstationerna för säkrare dataöverföring och ökad kontroll över nätet.

Senast i juni 2013 kan Rakelanvändarna förvänta sig bättre tillgänglighet och uthållighet i systemet vid eventuella strömavbrott och andra påfrestningar. Den nya utrustningen kommer även att vara ett bättre stöd för framtida bredbandstjänster.

– Nu har vi valt att förnya förbindelserna mellan våra basstationer med våra egna radiolänkar och vi förstärker också reservkraften, säger Robert Danelius på Rakelverksamheten hos MSB.

I dagsläget är alla basstationer utrustade med reservkraft i form av batterier eller dieselaggregat, som klarar strömavbrott mellan åtta timmar och sju dygn, med den nya utrustningen räknar man med att nätet kommer att hålla längre än så.

I samband med bytet av förbindelserna görs också förstärkningar av reservkraften på strategiska platser.

MSB räknar även med att förbindelsebortfallet kommer att minska tack vara användningen av radiolänk istället för kablar, som tidigare har orsakat problem vid exempelvis avgrävda kablar i samband med markarbeten.

– Med den nya utrustningen och förstärkt reservkraft räknar vi med att nätet kommer att bli ännu tåligare mot yttre påfrestningar. Egen kontroll över utrustningen ger oss större möjlighet att åtgärda fel i nätet innan våra användare drabbas av dem, säger Robert Danelius.

Mer information och kontakt

Ingela Rundström, kommunikationsstrateg, Rakelverksamheten MSB
Tel: 010-240 43 70, 0727-15 62 77

MSB:s presstjänst, tel 070-321 88 74
 
Pressmeddelande från MSB

 


Kontakt:
Mats Hammarstam Mats.Hammarstam@msb.se