Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Bild på dator med texten Rakel - inbjudan till dialog den 11 oktober 2012

MSB bjöd in marknaden till dialog om framtidens Rakel

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2012-10-12 kl. 13:00
Den 11 oktober bjöd MSB in leverantörer inom bredband, drift och kundstöd till en dialog om vilka tjänster och leveranser marknaden kan erbjuda – idag och i framtiden. Fler än 70 personer från 25 olika företag deltog i mötet på Piperska Muren i Stockholm.
– Det sitter mycket kunskap i det här rummet och vi vill tillsammans med er lära oss hur framtiden kan se ut, sa Stefan Kvarnerås, verksamhetschef för Rakel på MSB.

Syftet med mötet var bland annat att presentera det frågeunderlag som ligger till grund för en marknadsanalys som MSB genomför för att få kunskap om leverantörsmarknaden. Stefan Kvarnerås betonade att marknadsanalysen och frågeunderlaget inte är en formell RFI (Request for information) inför en upphandling. Det handlar om att MSB vill lära sig av marknaden för att få bra kvalité på det framtida förfrågningsunderlaget inför en kommande upphandling, och därmed uppnå bra kvalité för MSB:s Rakelkunder.

För leverantörerna finns en potentiell affärsmöjlighet – och även en möjlighet att få kunskap om Rakels användarorganisationer, vad de har för behov och vad det finns för behov inom den svenska krisberedskapen för stabil och säker kommunikation.

En proaktiv leverantör

Marknadsanalysen är i två delar – dels drift och kundstöd och dels mobilt bredband.
 
Avtalet som MSB har med dagens leverantör för drift och kundstöd löper ut i mars 2015. Den del som gäller mobilt bredband är helt nytt.
– Vi vill ha en leverantör som är proaktiv: som kan förutse problem som vi inte ser själva, eller innan kunder upptäckt dem. Hela tiden se framåt och säga hur vi kan bli bättre, sa Hans Gidlund som är leverantörsstyrningsansvarig för Rakel på MSB.
Hans Gidlund, leverantörsstyrningsansvarig

– Vad gäller drift och kundstöd måste systemet fungera dygnet runt året runt, fortsatte han. Till exempel vill vi veta hur ni löser en incident. Även en liten incident kan ha stora konsekvenser för våra kunder, det är därför viktigt att vi får veta hur ni arbetar med preventivt underhåll. Man måste vara alert på alla händelser, sa han.

Bredband bredvid Rakel

Rakelsystemet idag bygger på Tetrateknik som är en europeisk standard för digital radiokommunikation. Den är skapad för de som arbetar inom områden med höga krav på säker och stabil kommunikation men inte för att sända stora mängder data, rörliga bilder.
 
– Vi har med Rakels införande utvecklat krisberedskapsförmågan i Sverige. Tidigare hade man många system – nu har vi ett gemensamt, sa Mats Persson som är delprojektledare för marknadsanalysen. Det vi vill nu är att lyfta den svenska krishantering ett snäpp till genom att erbjuda mobilt bredband. Till exempel kan polisen ha behov av att streama filmer och få geografisk information ute på fältet. Sjukvården kanske vill ladda ner medicinska uppgifter direkt på skadeplats.
 
– Vi har dock inget frekvenstillstånd för bredband, sa han, det kan vi få tidigast 2016. Därför börjar vi nu bara att titta på olika eventuella lösningar. Till exempel att bli en Mobile Virtual Network Operator (MVNO) med en bredbandslösning i ett eget kontrollerat Core.

Hur är det med sekretessen?

En fråga från publiken var hur man hanterar underlagen som sänds in.
– Vissa delar av vårt system rör rikets säkerhet. Vi måste skydda systemet och det påverkar hur våra leverantörer och våra kunder hanterar information sa Marijke Silander, jurist på MSB. Samtidigt är vi en myndighet och svaren på den här marknadsanalysen kommer att hanteras som en allmän offentlig handling och behandlas enligt de reglerna. Vid en eventuell fråga om utlämnande kommer vi att ta ställning till om de kan lämnas ut eller om uppgifterna omfattas av affärssekretess.

 

Svar till MSB 9 november

Svaren på frågorna i marknadsanalysen ska vara hos MSB senast den 9 november.
  
 
 
Kontakt:
Mats Persson Mats.Persson@msb.se