Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Lyckad oljesaneringsövning på västkusten med Rakel

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-09-29 kl. 14:12
I slutet på september testades Rakel i en stor internationell övning. Det var bland annat kustbevakningarna i Sverige, Danmark och Norge samt räddningstjänster som övade samverkan i samband med miljöräddning.
Oljesaneringsövning på västkusten, hav och båtar
Kustbevakningen lägger ut länsor från sitt sjösläp, i bakgrunden syns norska Kystvaktens fartyg Nornen (Bild: Kustbevakningen)
 
I samverkansövningen, som hade namnet Matteus och pågick 21 – 22 september, ingick såväl ledningsfunktioner som praktisk övning till sjöss och på land.
 
Förutom Kustbevakningen och systerorganisationer från Danmark och Norge deltog Länsstyrelsen i Västra Götaland, Sjöräddningssällskapet, Räddningstjänsterna i Storgöteborg och Öckerö samt personal från Myndigheten för samhällsskydds- och beredskaps oljeskyddsdepå på västkusten.
 
– I och med övningen fick vi möjligheten att testa Rakel i full skala och allt gick bra, säger Håkan Hasewinkel på Räddningstjänsten i Storgöteborg. Vi känner oss trygga med Rakel och under hösten får fler ledningsresurser tillgång till systemet. Övningen gav även idéer till förbättringar och vi ska nu fundera på vad vi vill kunna göra imorgon som vi inte kan göra idag.
Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se