Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Läs mer om elektromagnetiska fält, strålning och Rakel

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-01-10 kl. 15:31 | Uppdaterad:2014-01-07 kl. 13:10
Enligt etablerad forskning idag finns inget som tyder på att användning av Rakelsystemets mobiler (Tetraterminaler) orsakar negativa hälsoeffekter. Samtidigt finns det en oro hos användarna att mobilerna avger strålning som kan påverka hälsan.
Runt elektrisk utrustning finns elektromagnetiska fält. Det gäller alla elektriska apparater, maskiner, kablar och ledningar för elektricitet. För att minimera hälsoeffekter finns det gränsvärden för tillåten elektromagnetisk strålning. Strålningen från Rakelsystemets basstationer liksom från handburna och fordonsmonterade Rakelmobiler ligger långt under dessa gränsvärden.
 
Rakelsystemet bygger på en teknik som heter Tetra. För den som vill läsa mer om hälsoeffekter som särskilt berör Tetratekniken rekommenderar MSB rapporten "Health Effects from Radiofrequency Electromagnetic Fields" som publicerades av Health Protection Agency i Storbritannien i april 2012. Länk till rapporten finns på MSB:s webbsida Miljö och hälsa.
 
Läs mer om elektromagnetiska fält och strålning på Strålsäkerhetsmyndighetens webbplats
 
Läs mer om Rakel och hälsofrågor och hitta länkar till mer information på MSB:s webbsida Miljö och hälsa
Kontakt:
Gunilla Georgsson Gunilla.Georgsson@msb.se