Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Lärdomar inom området samband och Rakel efter seriekrocken på Tranarpsbron

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-12-17 kl. 10:44
MSB har tillsammans med kommunal räddningstjänst, polis, Trafikverket och SOS Alarm gjort en utredning av seriekrocken på Tranarpsbron i nordvästra Skåne den 15 januari 2013 där cirka 80 fordon var inblandade. I utredningen har flera lärdomar för att hantera en liknande olycka i framtiden identifierats, ett område handlar om hur Rakel använts under olyckan.

I utredningen drar man bland annat följande slutsatser kring Rakel och samverkan:

  • Rakel är ett bra kommunikationsmedel för att förbättra samverkan mellan organisationer ute på gemensam skadeplats, men också för varje organisations bakre ledningscentraler.
  • Vid insatser med flera samverkande organisationer är det extra viktigt att följa framtagna sambandsrutiner. Viktiga förutsättningar för att skapa tydlighet i skadeplatsorganisation och i ledning av räddningsinsats är att lägesrapportering sker på gemensam talgrupp för samverkan i Rakel mellan räddningstjänst, polis, ambulans och SOS Alarm (RAPS). Samt att respektive organisation använder sina tilldelade insatsgrupper för kommunikation inom sin egen organisation.

Övriga områden som identifierats är samverkan och ledning mellan ambulans, räddningstjänst och polis samt brons geografiska svårigheter för insatsen.

Läs rapporterna om Tranarpsolyckan

Läs tidigare notis om Rakels kapacitet vid Tranarpsolyckan (2013-02-19)


Läs alla nyheter om Rakel

Läs mer om Rakel

Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se