Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Länsstyrelserna viktiga i samverkan med Rakel

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-09-17 kl. 09:00
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, bjöd i september in alla länsstyrelser för att diskutera Rakel, hur långt man kommit med införandet och hur framtiden ser ut. Det framkom tydligt under dagen att länsstyrelserna har en viktig roll i samverkan i Rakel.
Programmet var späckat och diskussionerna livliga om allt från hur bra täckning Rakel har till samverkan och länsstyrelsernas roll vad gäller införandet i kommunerna.
 
– Det är viktigt att vi samlas, säger Börje Karlsson från länsstyrelsen i Jönköpings län. Man måste se samverkan i ett större perspektiv, det är inte längre något bara för en enskild kommun eller länsstyrelse. Det gäller hela riket, ja till och med hela Europa.
 
Börje Karlsson
Börje Karlsson

Samverkan på flera nivåer

Rakel bygger på den TETRA-teknik som används av andra länder i Europa, så förutsättningarna för samverkan över gränserna finns.
 
I Sverige är de flesta länsstyrelser redan anslutna till Rakel. De som inte är det blir det under första halvan av nästa år. Länsstyrelserna har också en viktig roll i att stödja kommunerna i deras arbete med att införa Rakel. Av Sveriges 290 kommuner är idag 100 anslutna, främst inom räddningstjänsten.
 
Länstyrelserepresentanter diskuterar Rakel
Representanter från länsstyrelserna diskuterar Rakel

Rakel i den vardagliga verksamhet

De så kallade blåljusmyndigheterna: polis, räddningstjänst, ambulans- och akutsjukvård har varit först ut med Rakel. Men nu börjar flera länsstyrelser och kommuner att förbereda sig för att använda Rakel i den vardagliga verksamheten, för kommunikation och ledning men även för att ersätta tidigare system för till exempel driftövervakning och personlarm. 
För att få igång vissa tjänster krävs ett samarbete med SOS Alarm.

– Hittills har vi fokuserat på ”blåljusmyndigheter” – nu förbereder vi för andra aktörer som till exempel kommunala förvaltningar, sa Göran Bertilsson, brandingenjör på SOS Alarm.

Intresset växer

Och intresset hos kommunerna växer.
 
– Vi ser stora fördelar med Rakel, både för räddningstjänsten och i kommunens vardagsverksamhet, säger John Fritsch från Älmhults kommun och en av deltagarna i MSB:s Kommun- och Landstingsforum.

Forumet bidrar bland annat till att ta fram goda exempel på hur Rakel kan användas i kommuner och landsting.

En rundringning bland över 100 kommuner förra veckan visade att ett 40-tal i dagsläget är beredda att ansluta andra förvaltningar inom kommunen, förutom räddningstjänst. Och intresset förväntas öka i takt med att de första kommunerna går i skarp drift och då kan tjäna som goda exempel. Länsstyrelserna kan här spela en avgörande roll inom länet för att sprida erfarenheter mellan kommuner.

31 december 2010 – för många kommuner sista dag för att ansöka om stöd för att införa Rakel

Kommuner och landsting kan söka kompetensstöd hos MSB för att införa Rakel. För de kommuner som ingår i de första etapperna av utbyggnaden närmar sig sista ansökningsdag. Senast sista december i år ska ansökan vara inne för alla kommuner utom de i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. I de sistnämnda kommunerna pågår ansökningstiden fram till senare delen av 2011.
 
 
Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se