Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Länsstyrelsen i Örebro testade Rakel när Kungen kom på besök

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-08-26 kl. 11:35
I samband med Örebros högtidsdag lördagen den 21 augusti var kungafamiljen på besök och Länsstyrelsen i Örebro fick chansen att testa Rakel på riktigt.
Örebro firar i år att det är 200 år sedan den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte valdes till svensk kronprins, under det stora riksmötet i Örebro. Kungens besök i helgen planerade länsstyrelsen tillsammans med polis, brandkår, SOS Alarm, landstinget och Örebro kommun.
 
Polisen i Örebro har använt Rakel sedan början på juni och alldeles nyligen började också Länsstyrelsen att använda kommunikationssystemet i sin beredskapsorganisation. Med Rakel kan länsstyrelsen snabbt och direkt kommunicera med alla berörda samhällsviktiga aktörer.

Lättare att samverka och följa en lägesbild

Det kungliga sällskapet deltog i aktiviteter vid Stjernsunds slott och i Örebro stad och förflyttade sig däremellan med eskort. I en av bilarna satt landshövdingen med chaufför, utrustad med en mobilstation. Även Tiina Johansson, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Örebro hade en av de nya mobilstationerna.
 
– Allt gick bra! Jag hade mycket kontakt med chauffören som kände sig trygg med att ha en Rakelenhet med sig. Hade något hänt hade han kunnat komma kontakt med alla berörda instanser direkt och samtidigt, säger Tiina Johansson. I och med att Länsstyrelsen nu har infört Rakel kommer det bli lättare att samverka och att följa en lägesbild i och med att man kan lyssna på talgrupper. Samt inte att förglömma – Rakel gör att det blir en säkrare arbetsmiljö för personalen ute på fältet.

Samtliga länsstyrelser kommer att ansluta till Rakel

Länsstyrelsen i Örebro har tecknat 15 abonnemang. De länsstyrelser som är anslutna till Rakel idag, förutom Örebro, är länsstyrelserna i Västra Götaland, Jönköping, Stockholm, Uppsala, Halland, Kalmar, Kronoberg och Västernorrland. På sikt kommer samtliga länsstyrelser att ansluta till Rakel.
 
Länsstyrelserna i Sverige bistår Myndigheten för samhällsskydd med införandet av Rakel och bistår med stöd och samordning till de regionala aktörerna.
Idag har Rakel totalt 30.000 abonnenter i kommuner, landsting, myndigheter, företag och organisationer.
 
 
 

 
 
 
Rakel är hela Sveriges kommunikationssystem i såväl kris som vardag. Användarna är aktörer som bedriver samhällsviktig verksamhet inom både offentlig och privat sektor med behov av krisberedskap, effektiv krishantering, samverkan och ledning.
Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se