Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Långsiktig finansiering av Rakel i MSB:s förslag till budgetunderlag

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2012-02-28 kl. 17:08 | Uppdaterad:2012-02-28 kl. 17:11
MSB föreslår ett antal åtgärder i syfte att skapa en långsiktig finansiering för radiokommunikationssystemet Rakel. Förslagen ska stimulera fler att ansluta sig, samtidigt som den totala ekonomin ska medge fortsatt utveckling av systemet.
MSB föreslår bland annat en övergång till enhetligt abonnemangspris för Rakel. Abonnemangspriset fastställs till 10 000 kr/år för de kommande 5 åren med en succesiv övergång från dagens avgiftsmodeller för statliga användare och landstingen under 2013 och 2014.

För primärkommuner föreslår MSB ett lägre grundabonnemangspris och att detta bör fastställas till 5 000 kr/år. Skälet är att stimulera kommunala verksamheter att tillgodogöra sig nyttan av ett samverkans- och ledningssystem.
 
Kostnaden för att bygga ett eget lokalt nät kan också vara relativt låg för många kommuner. Om kommuner skaffar egna nät istället för Rakel riskerar det att försämra möjligheterna att kommunicera mellan olika organisationer. Förslaget med ett lägre pris för primärkommunerna syftar till att stimulera en bred kommunal anslutning.
 
Förslagen finns i MSB:s budgetunderlag för 2013-2015 som lämnades till regeringen tisdagen den 28 februari.
 
 
Kontakt:
No such user