Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Kriminalvården: ”Rakel ger oss en säker, trygg och förutsägbar kommunikationslösning”

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-05-30 kl. 09:08
Kriminalvården ansvarar för häkten, fängelser och frivård och använder Rakel som sin huvudsakliga kommunikation. I deras uppdrag ingår också att transportera klienter mellan domstol, häkte och anstalt. Stefan Hansson, säkerhetsexpert och nationell samordnare för Rakel besvarar tre frågor om hur de använder Rakel.

Hur ser användningen av Rakel ut i er organisation?

Foto på Stefan Hansson, Kriminalvården– Kriminalvården använder Rakel för vår huvudsakliga kommunikation vid våra anstalter och häkten runt om i landet. Utöver detta använder vi Rakel i vår nationella transportenhet som dels har uppgifter internt men också har i uppdrag att transportera klienter åt Polisen, SiS (Statens institutionsstyrelse) och Migrationsverket.

– Idag har vi cirka 5 000 abonnemang och växer fortfarande, främst genom att vi förtätar vår användning av Rakel. Just nu för vi in Rakel på våra beredskapsfunktioner samt på vårt huvudkontor.

– Ett spännande projekt som vi håller på med just nu är anslutning av våra nya KC-terminaler till TVG-tjänsten i Rakel (Tetra Voice Gateway), via SGSI. De tester vi gjort fungerar jättebra och vi fortsätter att implementera efter sommaren. På önskelistan framöver står det att få tillgång till viss egenadministration och en mer digitalisterad beställningsrutin, något som vi länge längtat efter.

Vilken nytta kan ni se med Rakel inom er egen organisation och i samverkan med andra organisationer?

– Rakel ger oss en säker, trygg och förutsägbar kommunikationslösning. Att ha ordning och reda på kommunikationen är något som alla övningar inom kritisk verksamhet har lärt oss över tid. Likaså har vi lärt oss att de kommersiella leverantörerna inte alla gånger räcker till när vi verkligen behöver vår kommunikation, något som vi upplever att Rakel ger oss.

– När det gäller samverkan med andra myndigheter har Rakel väsentligen förbättrat våra möjligheter. Vid såväl spontan, planerad samt rutinmässig samverkan använder vi Rakel med gott resultat. Vi utvärderar ständigt våra samverkansmetoder tillsammans med andra aktörer och blir allt bättre över tid.

Hur övar ni med Rakel?

– Vi använder rutinmässigt Rakel i större delen av vår verksamhet vilket ger en bra grund. Utöver detta försöker vi öva de personalgrupper som är mer ”sällananvändare” av Rakel genom att använda Rakel vid så många övningstillfällen som möjligt. Vi har Rakelmobiler vid samtliga personalutbildningscenter runt om i landet och samtliga medarbetare blir utbildade i Rakel i samband med sin grundutbildning.


Alla nyheter om Rakel

Mer om Rakel

Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se