Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Stadsbild: Mönsterås kommun Mönsterås kommun är en av de som sökt och fått kompetensstöd

Kompetensstödet – en skjuts in i framtiden för Rakel i kommunerna

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-10-11 kl. 16:24
Mönsterås är en av de kommuner som använt kompetensstöd för att komma igång med Rakel. Rapporten från kompetensstödsprojektet ledde till ett politiskt beslut om att Mönsterås ska bli en i ”Rakelfamiljen”. Nu räknar kommunen med att Rakel på sikt kommer att leda till både besparingar och ett bättre utfört arbete. Rakel ska bli ett lika naturligt hjälpmedel som datorer och mobiltelefoner.
Claus Kempe, Foto: Ulf Kling– Räddningstjänsten blir först ut med ett 30-tal Rakelenheter redan i år. Även krisledningsfunktionen i kommunhuset ska anslutas. Det är också beslutat att övriga förvaltningar och bolag ska anslutas till Rakel, säger Claus Kempe, informations- och säkerhetsskyddschef på Mönsterås kommun.

Eftersom kommuner och landsting har en central roll i det svenska krishanteringssystemet beslutade regeringen 2008 att avsätta totalt 100 miljoner i kompetensstöd under fem år, för att stödja införandet av Rakel. Av de 100 miljonerna har idag 70 miljoner beviljats och 30 miljoner är alltså fortfarande tillgängliga.

Sista ansökningsdag närmar sig

För kommunerna i södra delarna av Sverige närmar sig sista ansökningsdag för kompetensstödet – den sista december. Claus Kempe menar att det är en möjlighet man inte bör missa.

– Stödet är självklart en fantastisk hjälp för att starta upp en bred förankringsprocess inom den egna kommunen. Vi kunde anställa en projektledare som drev frågan inom kommunen och tog de nödvändiga kontakterna utåt med andra kommuner, företag, organisationer och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Många fördelar med Rakel

Mönsterås slutsats i rapporten är att om en extraordinär händelse inträffar så är det mycket svårt att samordna alla aktörer och all kommunikation utan Rakel. Men kommunen hittade även många andra fördelar med Rakel. Till exempel kan telefonikostnaderna minska och man får ett system som fungerar även vid störande bakgrundsljud och har skydd mot avlyssning. Att det går att använda Rakel som Walkie Talkie och att man med en enda knapptryckning kan ringa nödsamtal är också värdefullt.

– Givetvis var det roligt att kunna konstatera att det finns ett stort intresse för Rakel inom Mönsterås kommun och tillhörande bolag, säger Claus Kempe och ger några tips på hur man får en bra start.

Viktigt att fokusera på behoven

– Det positiva mottagandet tror jag berodde på att de anställda fick en riktig introduktion till Rakel och att det fanns möjlighet att ställa frågor. Det vi inte kunde svara på direkt tog vi reda på. Alla frågor gjorde att vi fick reda på de funderingar som fanns.
 
Claus Kempe menar att det även är viktigt att inte fokusera för mycket på kostnader - fokus ska ligga på behoven.

– Jag tror det är viktigt att inte titta på vad enskilda Rakelabonnemang kostar. Vi föreslog att kommunen skulle lägga avgiften centralt. Rakel är ett lika naturligt hjälpmedel som datorer och mobiltelefoner. Därför kunde varje förvaltning och bolag se till det verkliga behovet av Rakel istället för att försöka hålla kostnaden på lägsta möjliga nivå. Det bidrog säkert till det positiva mottagande.

Intresset i kommuner och landsting ökar

Idag är 15 landsting anslutna till Rakel och resterande sex kommer att vara anslutna senast under första halvan på 2011. 100 kommuner använder idag Rakel, främst inom räddningstjänsten.

En rundringning som gjordes i september till mer än 100 kommuner som idag inte använder Rakel visade att ett 40-tal är beredda att ansluta även andra förvaltningar till Rakel, förutom räddningstjänst. Och intresset förväntas öka i takt med att dessa kommuner går i skarp drift och då kan tjäna som goda exempel.

Fakta: Kompetensstöd

Kommuner och landsting kan söka kompetensstöd hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att undersöka hur Rakel kan användas i den egna organisationen. För de kommuner som ingår i de första etapperna av utbyggnaden närmar sig sista ansökningsdag. Senast sista december i år ska ansökan vara inne för alla kommuner utom de i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. I de sistnämnda kommunerna pågår ansökningstiden fram till senare delen av 2011.

Varje organisation har möjlighet att ansöka om stödet under två år.

Fakta: Rakel och kommunernas ansvar för samordning

Med Rakel kan kommunen bättre och effektivare följa kraven på samordning både enligt Lagen om skydd mot olyckor (LSO) och Lagen om extraordinära händelser (LXO). Rakel gör det möjligt att kommunicera till alla berörda simultant. Det effektiviserar ledning och samverkan både inom kommuner och regionalt/nationellt. I förlängningen innebär det att Rakel kan rädda både liv och egendom och minska negativa effekter efteråt.
 
Kontakt: karme