Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Kommentar till medias rapportering om bristande radiotäckning i Rakel

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-10-09 kl. 14:56
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), ser allvarligt på polisens tillbudsrapporter om att Rakel inte upplevs ha täckning inomhus. Rakel ska generellt ha god täckning i Stockholm och för att förstärka täckningsgraden finns det en reservfunktion i polisens fordon, en reläfunktion.

Vad som hänt i de senaste fallen som det rapporterats om i media ska utredas vidare, enligt Jörgen Berggren, poliskommissarie vid Rikspolisstyrelsen.

– Det är en tragisk händelse, säger Stefan Kvarnerås, verksamhetschef på Rakel. MSB har en hög ambitionsnivå på täckning utomhus och inomhus där det vistas många människor. Men vi kan inte garantera täckning på alla platser. När det gäller byggnader i privat ägo, som t.ex. Sheraton hotell och gallerior kan MSB inte tvinga fastighetsägare att bygga inomhustäckning. Vi kan behöva överväga om det finns ett behov att via lagreglering kräva att fastighetsägare bygger för inomhustäckning.

– Att täckningen inte når alla tänkbara utrymmen är känt. Därför är det viktigt att Rakelanvändarna ständigt övas i situationer där täckningen uppvisar brister och där täckningsområdet tillfälligt kan utökas via redan befintliga funktioner i Rakel.

Läs pressmeddelandet (extern webbplats, nytt fönster)

Mer information om reservfunktioner i Rakel som Gateway Mode, Repeater Mode och Direct Mode

Kontakt: MSB:s presstjänst infoiberedskap@msb.se