Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Ministrarna Anders Ygeman och Anders Anundsen inviger sammankopplingen av Rakel och Nödnett (Bilden är tagen den 16 november). Foto: Thomas Henriksson

Ministrar inviger sammankoppling av svenska Rakel och norska Nødnett den 16 november

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-11-14 kl. 16:33
I mars 2017 kommer det att vara möjligt för användare av det svenska Rakelsystemet och norska Nødnett att kunna kommunicera i sina egna radioterminaler med sina samverkansparter i grannlandet. Därmed blir Sverige och Norge först i världen att koppla samman nationella radiokommunikationssystem.

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman och Norges justitie– och beredskapsminister Anders Anundsen kommer att inviga sammankopplingen den 16 november.

Invigningen sker i samband med en övning vid en bussolycka på E14 mellan Meråker i Norge och Storlien i Sverige. Vid övningen demonstreras hur bland andra polis, ambulans, räddningstjänst och SOS Alarm kommunicerar vid en gemensam räddningsinsats.

– Det här är ett viktigt led i att stärka vår förmåga att samverka över gränserna. Smidigare kommunikation kommer att underlätta räddningsinsatser, stärka vår förmåga att förebygga brott och att hantera olyckor och kriser, säger inrikesminister Anders Ygeman.

I anslutning till invigningen undertecknas avtal om sammankopplingen av generaldirektör Helena Lindberg, MSB, samt direktør Tor-Helge Lyngstøl, DNK.

Sammankopplingen är resultatet av ett flerårigt projekt stött av EU för att koppla samman systemen. Det finns ett stort internationellt intresse för sammankopplingen och fler än 100 gäster kommer för att bevittna övningen.

Projektet Nor-Swe Inter System Interface (ISI)

Bild från invigningen publiceras på www.msb.se den 16 november:

Pressbilder från invigningen

Presskontakt

Press kan delta vid invigningen i Meråker. Anmäl senast den 15 november till:

Gunilla Georgsson, telefon 073-026 12 01, gunilla.georgsson@msb.se
MSB:s presstjänst, telefon 070-321 88 74, kommunikation@msb.se


Kontakt:
Gunilla Georgsson Gunilla.Georgsson@msb.se