Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

ISITEP integrerar de nationella kriskommunikationssystemen

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2015-11-17 kl. 12:51
Parallellt med det norsk-svenska ISI-projektet löper EU-finansierade ISITEP med 15 projektpartners från nio länder i Europa. – Norge och Sverige är först i världen med att koppla ihop sina Tetra-nät för att underlätta gränsöverskridande kommunikation, konstaterar projektledaren Paolo Di Michele, vid ett besök i Sverige nyligen. Vi följer med mycket stort intresse den utveckling som sker här.

Foto på Paulo di MicheleEuropa är ett lapptäcke av stora och små nationer som skapar en geografi med både långa gränser och mindre inklämda landområden. Samtidigt lever vi i en allt mer globaliserad värld där också kriminalitet med droghandel, trafficking och smuggling sker gränslöst. Naturolyckor som översvämningar, mark- och skogsbränder och jordbävningar sker också utan någon som helst hänsyn till hur olika nationer har organiserat sina räddningsinsatser. Trafikolyckor likaså.

– Detta är nutida förutsättningar och det ger projektet drivkraft att nå målen, bland annat att hitta lösningar för att integrera de nationella kriskommunikationssystemen med varandra, fortsätter Frederico Frosali, tekniskt ansvarig inom ISITEP. Oavsett om de baseras på Tetra- eller Tetrapolteknik. 

Förbättra effektiviteten i kris

– När vi kan dela blåljusorganisationernas befintliga resurser mellan fler länder, kan vi också förbättra effektiviteten i händelse av kris, fortsätter han. Behovet av direktkommunikation är stort. Den som arbetar med en insats ska kunna använda sin egen terminal i landet de gästar, och kunna kommunicera med både sina egna landsmän och kollegor på plats.

ISITEP:s projektansvariga menar att trots att behovet av dessa lösningar varit uppenbart under ganska lång tid, så krävdes det till slut ett gemensamt EU-finansierat arbete för att sätta ned foten.

Nära koppling med norsk-svenska ISI

– Samtidigt som vi började dra upp linjerna för ISITEP fick också vi veta att Norge och Sverige redan etablerat ett gemensamt utvecklingsprojekt med stora likheter, säger Paolo Di Michele. Flera av de leveranser som ingår i Nor-Swe ISI-projektet kan vi nu direkt ta in i ISITEP som delleveranser.

De ser ett stort värde i att Norge och Sverige går före. Projektets senaste user forum var förlagt till Stockholm.

– Vi slipper starta på noll inom flera områden, konstaterar Frederico Frosali. Vi har till exempel med stort intresse följt arbetet med att ta fram en struktur för internationella talgrupper. Och den demonstration – övning – som planeras till november 2016 är att betrakta som en världshändelse i Tetra-världen. Räkna med många långväga besökare!

Användarnas behov är grunden

Liksom det norsk-svenska ISI-projektet lägger ISITEP stor vikt vid att låta användarnas behov vara grunden inom utvecklingsarbetets alla områden – teknik och funktioner, metodik och juridiska avtal. I projektets styrgrupp finns därför representanter från användare inom polis, akutsjukvård, brand- och räddningstjänst i många europeiska länder.

Fakta om ISITEP

  • Förkortning för Inter System Interoperability for Tetra-Tetrapol networks
  • Pågår september 2013–augusti 2016
  • Projektägare är italienska Selex ES
  • Total projektkostnad 15,9 miljoner euro
  • EU-finansiering med 10,2 mijoner euro
  • 15 projektpartners från Belgien, Danmark, Grekland, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Norge, Spanien och Sverige

Projektets webbplats är isitep.eu

Om ISITEP på msb.se

Mer information

Läs om det  norsk-svenska samarbetsprojektet Nor-Swe ISI på msb.se

Bild på Paulo Di Michele, projektledare ISITEP

Text och foto: Katarina Averås

Kontakt:
Anita Galin Anita.Galin@msb.se