Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

ISI: Kunskap och goda relationer är grunden för gränslös samverkan

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-05-31 kl. 13:51
I november 2016 avslutas det norsk-svenska ISI-projektet med en större internationell övning nära gränsen mellan Jämtland och Nord-Trøndelag. För att medarbetare från alla deltagande aktörer ska vara väl förberedda har en utbildning i gränslös samverkan genomförts vid två tillfällen under våren.

Totalt har 140 svenska och norska deltagare från polisen, räddningstjänsten, ambulanssjukvården och larmcentraler fått utbildningen. Syftet är naturligtvis att övningen i slutet av året ska bli så värdefull och givande som möjligt. Men här i gränstrakterna mellan Norge och Sverige är det alltid viktigt att öka kunskapen om varandras roller och att lära känna varandra.

Programpunkterna fyller ett gediget tvådagarsschema.

Kunskap om varandra

Foto på deltagare i ISI-utbildningDeltagarna på utbildningen får lära sig mer om varandras organisationer, arbetssätt, resurser och lagar som styr. Juridik och samverkansavtal mellan Norge och Sverige är också ett viktigt avsnitt.

– Vi tror att vi i Norge och Sverige är så lika när det gäller allting, konstaterar Gunilla Ågren, svensk projektledare för övningen från Länsstyrelsen Jämtland. Men när vi börjar jämföra finns det stora väsentliga skillnader. Dessa måste vi få koll på och bestämma hur vi ska hantera innan det är dags att mötas och jobba i verkligheten. 

Kommunikationsuppvisning för hela Europa

Foto på Rune, Gunilla och Lars– I och med att övningen avslutar ISI-projektet kommer den mer ha karaktären av en uppvisning – en demonstration av ISI-tjänsten i Rakel och Nødnett, ny funktionalitet och nya gemensamma riktlinjer för gränsöverskridande samverkan, fortsätter Lars Letnes, polisen i Nord-Trøndelag och ansvarig för utbildning inom ISI-projektet. Det blir en uppvisning för hela Europa och det kommer att finnas internationella gäster på plats.

Scenariot för övningen är i stort sett klart. Allt startar med en allvarlig bussolycka på E14 i Meråker, på norska sidan, och innehåller också följder som kräver insatser på svenska sidan om landsgränsen.

– Det här är en helt relevant händelse, säger Rune Reinsborg, norsk projektledare för övningen från polisen i Nord-Trøndelag. Detta kan mycket väl hända i verkligheten. Vi vill också att övningen ska omfatta ett större geografiskt område så att vi får testa ISI-funktionaliteterna åt båda håll.

Med ISI-tjänsten kan svenska Rakelmobiler migrera till norska Nödnett och användas på samma sätt som i hemlandet – och vice versa. Det skapas också gemensamma förutbestämda talgrupper.

Relationer viktiga

En framgångsfaktor för gränsöverskridande samverkan är kanske framför allt de relationer som byggs upp mellan kollegor från olika verksamheter under utbildningen.

– Det är inte allt som går att lösa med teknik, säger Gunilla Ågren. Samverkan sker mellan människor. Ju bättre vi känner varandra, desto mer är vi benägna att hjälpa varandra i en krissituation. Att få möta ett känt ansikte ute på en skadeplats är trygghet.

Övre bilden: Deltagare i ISI-utbildningen på kursgården Camp Ånn.

Nedre bilden, från vänster: Rune Reinsborg (polisen Nord-Trøndelag), Gunilla Ågren (Länsstyrelsen Halland) och Lars Letnes (polisen i Nord-Trøndelag)

Text och foto: Katarina Averås

Läs mer om ISI-projektet

Kontakt:
Anita Galin Anita.Galin@msb.se