Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

ISI-krav på Rakelmobiler för att möjliggöra kommunikation med norska Nødnett

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-09-03 kl. 10:09
I samband med att gränsöverskridande kommunikation möjliggörs mellan Nødnett och Rakel från och med 2016 behöver organisationer med behov av gränsöverskridande kommunikation säkerställa att radioutrustningen klarar av att hantera de ISI-krav som finns för att kunna kommunicera med utrustningen via ett annat nät.

Det norsk-svenska ISI-projektet (Inter System Interface) är ett utvecklingsarbete mellan Norge och Sverige. Syftet är att underlätta gränsöverskridande ledning och samverkan genom att skapa möjligheter för aktörer i båda länderna att använda sin egen utrustning i Nødnett och Rakel.

Utrustningsleverantörer i Norge och Sverige har fått information om vilka funktionskrav som ställs för ISI, vid ett möte i juni. Ta kontakt med er leverantör för att få information om ISI-funktionerna i din Rakelmobil.

Funktionaliteter i ISI:

  • Utrustning kan registreras och fungera i både Nødnett och Rakel
  • Gruppsamtal kan göras med deltagare från båda länder
  • Internationella talgrupper kan skapas
  • Samtal kan göras vid en-till-en-kommunikation över landsgränsen
  • SDS (textmeddelanden) – individuella och gruppvis kan skickas över landsgränsen
  • Nödanrop kan göras över landsgränsen
  • Fullständig autentisering och kryptering
  • Utgående samtal till telefonnät kan göras, oavsett land

Teknisk kravspecifikation för radioutrustning för ISI – Inter System Interface (Öppnas i nytt fönster)

Ramavtal för avrop av utrustning

Kammarkollegiet, genom Statens inköpscentral, förvaltar och ansvarar för att upphandla ramavtal för Rakelprodukter och Rakelutrustning.

Eventuell kravfångst om ISI-funktionalitet för Rakelmobiler har Kammarkollegiet ansvar för.
Avropsberättigade på ramavtalet är statliga myndigheter under regeringen och de kommuner, landsting och övriga, till exempel räddningstjänstförbund som lämnat fullmakt. Nuvarande ramavtal löper till och med 2015-11-30 med möjlighet till förlängning till och med 2017-05-31.

Ramavtal för Rakelprodukter finns på avropa.nu

Fakta om ISI-projektet (Inter System Interface)

MSB och Direktoratet för nödkommunikation, DNK, har ett gemensamt 3-årigt projekt för att koppla samman Nødnett och Rakel. Avtal har ingåtts med systemleverantörerna Airbus Space and Defence för Rakel respektive Motorola för Nødnett om att utveckla lösningar som möjliggör att norska krishanteringsaktörer ska kunna använda sin radioutrustning i Sverige och motsvarande för svenska krishanteringsaktörer i Norge. Samtidigt ska dessa grupper kunna prata sinsemellan. Funktionaliteten benämns ”Inter System Interface” eller ISI.

Deltagare i projektet är aktörer inom blåljussektorn. Projektet omfattar teknik, metoder och riktlinjer för samverkan över gränsen. Projektet ISI avslutas i december 2015 men en gränsöverskridande samverkansövning kommer att genomföras i maj 2016. Vid övningen kommer framtagna funktionaliteter och metoder testas.

Har du några frågor?

Kontakta Evert Enblom, telefon: 072-217 50 22, e-post: evert.enblom@msb.se

Vid frågor om projektet ISI: Kontakta Anita Galin, telefon: 010-240 41 59,
e-post: anita.galin@msb.se

Mer information

Mer information om ISI - Inter System Interface


 

 

Läs alla nyheter om Rakel

Läs mer om Rakel

 

 

Kontakt:
Anita Galin Anita.Galin@msb.se