Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Inrikesminister Anders Ygeman inleder Ambulans 2017 och medverkar i en frågestund om "Hot och våld mot ambulanspersonal".

Högtryck på Ambulans 2017

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-04-25 kl. 23:40
MSB och Rakel och ledningssystem är på plats på kongressen Ambulans 2017 som just nu äger rum i Upplands Väsby. Under den två dagar långa kongressen träffas bland annat specialistsjuksköterskor, ambulanssjukvårdare, studenter, forskare, politiker och utställare för att utbyta erfarenheter och prata om sin passion för ambulanssjukvård.

I mässlokalerna i Infra City visar en variation av utställare upp allt från fordon och medicinsk utrustning till Rakelterminaler, arbetskläder och drönare. Nära entrén pågår Ambulans-SM för fullt och strax intill spänner den norska Statens vegvesen fast en strid ström av besökare i sin ambulanssimulator, för att visa vad som kan hända vid en eventuell krock. Syftet är att sprida kunskap om ökad säkerhet för patienter och ambulanspersonal.

– Här är det högtryck. Vi har kört så att säkringarna går varma. Gruppen som kommer är jätteintresserade, säger Stein Erichsrud på Statens vegvesen.

Stort intresse för kongressen

I år ser det ut som ambulanskongressen, som startade 2015, kommer att sätta nytt deltagarrekord. Man väntar ettusen besökare.

– Det långsiktiga målet är att Ambulans ska bli Skandinaviens huvudmötesplats för de som arbetar inom området ambulanssjukvård och vi försöker alltid att bjuda in internationella gäster, säger Andreas Byström och Kjell Öhman, som är kongressansvariga och som själva arbetar som specialistsjuksköterskor inom ambulanssjukvården.

Arbetet med kongressen gör de båda ideellt. Drivkrafen är glädjen till yrket och en vilja att driva förändring och förbättring.

Inspirationsseminarium om Vasa centralsjukhus

I seminarieområdet Speakers Corner deltar MSB genom Rakel och ledningssystem med ett inspirationsseminarium där Kenneth Nilsson, sjuksköterska på akutmottagningen på Vasa centralsjukhus i Finland berättar om sjukhusets erfarenhet av användningen av Virve, Finlands motsvarighet till Rakel.

Virve används av ett flertal enheter och funktioner på sjukhuset, bland annat akutmottagningen, intensivvårdsavdelningen, röntgen, laboratoriet, förlossningssalen, psykiatriska enheten och vaktmästarna.

– För närvarande finns det cirka 110 Tetra-apparater på sjukhuset, berättar Kenneth Nilsson.

Ambulans 2017 fortsätter onsdagen den 26 april. Då går det bland annat att höra Mikael Abbemo, handläggare och expertstöd i Rakel på Socialstyrelsen samt Urban Rönnqvist kundansvarig på MSB - Rakel och ledningssystem, berätta om sammankopplingen mellan Rakel och Nødnett.

 

Urban Andersson på Ambulans 2017

Urban Rönnqvist kundansvarig på MSB - Rakel och ledningssystem träffar besökare i MSB:s monter på Ambulans 2017.

Kontakt:
Marie Persson Marie.Persson@msb.se