Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Frukostträff om Rakel inom farlig verksamhet

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-12-12 kl. 11:27
I början av december kallade MSB till en frukostträff om möjligheterna med Rakel för verksamheter som klassas som farlig verksamhet. Träffen hölls på brandstationen i Bårslöv i Skåne och på plats var representanter från en rad olika branscher, bland annat fryshus, limindustri och transportörer av farligt gods.

Kirsi Ahonen och Jeannette Labor från verksamheten för Rakel och ledningssystem var initiativtagare till träffen, som arrangerades tillsammans med Jonas Nylén och Roger Ekström från Räddningstjänsten Skåne Nordväst, Conny Ingvarsson från Rakel Skåne och Göran Wennlid från Kemira Kemi AB.

Vi ställde några frågor till Kirsi, som är kundansvarig för Rakel.

Berätta lite om träffen!

– Vi träffades på Bårslövs brandstation utanför Helsingborg och hade bjudit in företag som bedriver verksamhet som är klassad som farlig verksamhet, det vill säga är beslutade av länsstyrelsen som farlig verksamhet (och Seveso) enligt lagen om Skydd mot olyckor 2 kap 4§LSO. På informationsträffen kom representanter från olika branscher, exempel Bostik som tillverkar lim, transportföretag som transporterar farliga ämnen och företag som har fryshus. Deltagarna hade olika befattningar så som teknikchef, platschef och ansvarig för säkerhet/hälsa/miljö.

Varför är det viktigt att de som arbetar med farlig verksamhet har kunskap om Rakel?

– Deras verksamhet kan vara en fara för människors liv, miljö och hälsa och därför att det viktigt att de kan samverka och snabbt komma i kontakt med till exempel räddningstjänst med hjälp av Rakel när olyckan är framme. Dessa aktörer är behöriga att använda Rakel och min uppfattning är att många inte vet om att de är behöriga att använda Rakel för sin krisberedskap.

Varför är det viktigt med samverkan i Rakel mellan räddningstjänst och industrier med farlig verksamhet?

– Med Rakel höjer företagen sin förmåga att hantera en allvarlig händelse då de kommer i snabbare kontakt med exempelvis räddningstjänst. Räddningstjänsten kan också ha en direkt kontakt med olycksplatsen. En olycka på en industri som hanterar farliga ämnen som exempelvis kemikalier kan få väldigt stora konsekvenser på miljö och människor.

Vad är dina intryck efter träffen?

– Att de var nyfikna och hade mycket frågor, det blev flera diskussioner. Räddningstjänsten var positiva till att anordna denna träff, då det är viktigt för dem att ha kontakt med dessa aktörer. De berätta hur det praktiskt går till med samverkan med hjälp av Rakel och även om deras verksamhet och hur de kan bistå dessa aktörer vid allvarliga händelser. Även Rakel Skåne kunde berätta hur deras organisation kan bistå Rakelanvändare i Skåne. Rakel Skåne stöttar organisationer i Rakelförvaltning, lednings- och sambandsanalyser, programmering av Rakelmobiler, talguppsstrukturer med mera.

Vad händer nu?

– Jag ska skicka presentationerna och efter det kommer jag att följa upp med telefonsamtal för att höra om de har några frågor och hur deras tankar är om Rakel. Jag ska troligen ha ett möte i februari med de som inte kunde delta idag. Troligen kommer vi att fortsätta med liknande träffar för att informera om att de som bedriver farlig verksamhet har möjlighet att höja sin krisberedskap med Rakel.

För dig som vill veta mer

På vår webbplats kan du läsa mer om Rakel inom farlig verksamhet och ta del av exempel hur Rakel används på SSAB i Luleå, Vattenfall Vattenkraft, Westinghouse Electric och inom Kemberedskapen.
Rakel inom farlig verksamhet

Frukostmöte om Rakel inom farlig verksamhet

Foto: Jeannette Labor


Läs alla nyheter om Rakel

Läs mer om Rakel

Kontakt:
Kirsi Ahonen Kirsi.Ahonen@msb.se