Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Flygvapnet ansluter sig till Rakel

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-06-20 kl. 09:59
Flygvapnet ansluter sig nu till Rakel för samverkan mellan flygplatser och mellan olika samhällsviktiga funktioner och byter därmed ut sitt analoga radiosystem som togs i bruk 1983.

Att Försvarsmakten väljer att gå in i ett system som man själv inte äger och opererar är unikt. De två viktigaste skälen till detta var att Rakel uppfyllde Flygvapnets högt ställda tekniska krav samt möjligheten till enkel samverkan mellan Flygvapnet och andra samhällsviktiga funktioner som polis och ambulans.


Införandet av Rakel har drivits av Försvarets materielverk (FMV) och Försvarsmakten i samarbete med MSB och industrin. Systemet har driftgodkänts av Transportstyrelsen och är redan i drift på Skaraborgs flygflottilj (F7) och vid flygplatsen i Karlborg.

 

Arbete pågår nu för att införa Rakel på Blekinge flygflottilj (F17), Norrbottens flygflottilj (F21), helikopterflottiljen på Malmen, FMV:s provplats i Vidsel, Luftstridsskolan i Uppsala samt övningsbaserna Hagshult och Jokkmokk.


Läs mer på Försvarsmaktens webbplats

 

Kontakt: