Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Femte Rakeldagen – mötesplats om säker kommunikation

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-05-23 kl. 17:26
Rakeldagen 2014 visade att Rakel är på väg in i samhället på bred front: Från Vasalopp och Hultsfredsfestival till kollektivtrafik och trygghetslarm. Men det var en polishund som stal publikens hjärtan.

Foto på Lennart Persson, Stefan Kvarnerås och Helena LindbergÅrets Rakeldag på Stockholmsmässan lockade drygt 700 deltagare med temat ”säker kommunikation för samhällsviktiga aktörer”. Trygg och säker kommun, hållbara städer och kommunikation utan gränser var tre ämnen i seminarieprogrammet.

Dagen inleddes med en tyst minut för att hedra poliskommissarie Ola Siljedahl, en veteran i Rakel-arbetet, som gick bort tidigare i år. Och det var nästan lika andäktigt tyst i mässans största sal, fylld till brädden, när poliserna Börje Öhman och Jörgen Modin berättade om den svåra flygolyckan på Kebnekaise i mars 2012.

Börje Öhman och Jörgen ModinUnder en militärövning flög ett norskt Herkulesplan rakt in i Sveriges högsta berg och samtliga fem i besättningen dödades omedelbart. En osannolik olycka på en osannolik plats, två mil från närmaste väg, med iskall storm, rentav orkan i byarna. Och noll sikt.

Börje Öhman, informationschef för polisen i Västernorrland fick uppdraget att möta det stora trycket från media. Det innebar inte bara att ställa upp i TV-intervjuer, ordna presskonferenser och hantera det informationsvakuum som uppstod när sökandet efter överlevande avslutades. Han fick också leda en improviserad minnesstund för att hedra de fem omkomna.

Han kunde avsluta sitt uppdrag vid Kebnekaise efter två dygn. Då hade Jörgen Modin, chef för hundgruppen i Jämtland, sex veckors arbete kvar med sin tjänstehund Izor.

Uppdraget var att hitta kroppsdelar från de omkomna, så att de skulle kunna begravas. Sökområdet var enormt stort. Kraschen i bergväggen hade utlöst en lavin som fört med sig vrakdelar och mänskliga kvarlevor ner på en glaciär, uppemot 600 meter längre ner.

Flygolyckan i Kebnekaisemassivet - kriskommunikation och kriminalsök i en extrem situation

Se webbsändning från inledningen och seminariet om flygolyckan i Kebenekaisemassivet

Rakeldiplom till två eldsjälar

Foto på Rolf Rudman och Carsten HolmRakeldiplom delades ut till två eldsjälar: Rolf Rudman från Trafikverket, till vänster på bilden, och Carsten Holm, Polisen i Skåne. De prisades bland annat för att de ställt tuffa krav och påpekat svagheter i Rakel och på så sätt bidragit till att göra systemet bättre.

 

Vi ställde några frågor till tre besökare på Rakeldagen.

Vad tar du med dig hem från Rakeldagen 2014?

Catharina Ärlebrink, Rikspolisstyrelsen: 

Foto på Catharina Ärlebrink, Rikspolisstyrelsen

– Främsta behållningen är att få nätverka och skapa nya kontakter. Det här var min första Rakeldag och jag har bara varit ett par månader på RPS, då är det viktigt att få lära känna folk.

– Berättelserna från Kebnekaise gjorde starkt intryck på mig, det kommer jag absolut att ta med mig. Och Airbus pratade om att kunna använda smartphones för Tetra-kommunikation, det tyckte jag var intressant.

– Väldigt bra upplägg att seminarierna går olika tider och lite omlott, då blir det lättare att hinna med mer.


Malin Glantz, Södertälje sjukhus, Stockholms läns landsting:

Foto på Malin Glantz, Södertälje sjukhus, Stockholms läns landsting

– Jag gillar att få med mig nyheter om vad som är på gång i framtiden i Rakel. Sånt som inte finns ännu, men som kan vara intressant för oss inom landstinget.

– Jag gick särskilt igång på appfunktionen till smartphone och Rakel. Det låter som en mycket intressant grej i framtiden, som jag tror skulle passa bra i vår verksamhet.

– I övrigt var det bra och intressanta föreläsningar. Det man kan ta med sig är att ha ännu mer fokus på Rakel-frågorna. Det är viktigt att inte tappa ämnet.

 

Jonas Westlund, Sundbybergs stad:

Foto på Jonas Westlund, Sundbybergs stad

– Idag har jag insett att det finns en väldig potential i systemet, både i vanlig kommunikation men framför allt i trygghetslarmen.

– De är väl mest aktuella för glesbygdskommuner med sämre GSM-täckning än vi har. Så vi har inte fördjupat oss i trygghetslarm och Rakel än så länge, men när vi lyssnar på andra kommuner inser vi att det nog är framtiden.

– Det har varit spännande att vara här, eftersom vi snart driftsätter Rakel i vårt krisledningsrum i nya kommunhuset i Sundbyberg. Vi ska ha två mobiler, en i ledningsrummet och en ute på stan.

Text och bild: Mats Fahlgren, Pratminus Reportage, Göteborg.

Mer från Rakeldagen 2014

Flygolyckan i Kebnekaisemassivet - kriskommunikation och kriminalsök i en extrem situation

Rakel stärks i polisens nya organisation

Sine och Nödnett: ”Ju mer information som delas, desto bättre blir samverkan.”

Rakel i energibranschen - äntligen riktlinjer för samverkan inom elförsörjningen och hur Rakel kan effektivisera i vardagen - webbsändning

Rakel i Vasaloppet och MSB:s arbete före, under och efter ett evenemang - webbsändning

Kommunikation utan gränser (Norge-Sverige ISI) - webbsändning

Hur arbetar MSB med utvecklingen av Rakel? - om ett pilotprojekt för utökade datatjänster - webbsändning

Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se