Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Fakta om Rakelsystemet med anledning av uppgifter i media

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-02-16 kl. 09:48
Med anledning av uppgifter i media om radiokommunikationssystemet Rakel, vill MSB göra några förtydliganden.

Vad är Rakel?

Sveriges riksdag beslutade 2003 att införa ett gemensamt radiokommunikationssystem för aktörer verksamma inom allmän ordning, säkerhet eller hälsa inom stat, kommun, landsting och näringsliv. Systemet har sedan dess gått under namnet Rakel.  Systemet är digitalt och ersätter cirka 200 gamla analoga system. MSB ansvarar för utbyggnad, drift och förvaltning av Rakel, samt för att ansluta kunder. Utbyggnad, drift och viss förvaltning genomförs av marknadsaktörer.
 

Klart i tid – ingen kostnadsökning

Rakelsystemet kommer att bli färdigbyggt under 2010 i enlighet med den ursprungliga tidplanen. Då täcks ca 95 procent av Sveriges yta (exklusive fjällvärlden, det blir cirka 88 procent inklusive fjällvärlden) och 99.8 procent av Sveriges befolkning. Utbyggnaden kommer att understiga de ursprungliga kostnadsberäkningarna, och håller sig väl inom den av riksdagen beslutade investeringsramen på 2,3 miljarder.
 
 

Tjänster som ingen annan erbjuder

Trots de senaste årens enorma utveckling inom mobilkommunikationsområdet, tillhandahåller Rakel en kombination av tjänster och funktioner som inte går att få inom andra kommunikationssystem, till exempel:

  • snabb och direkt uppkoppling (kontakt med motparten eller gruppen direkt efter knapptryckning)
  • olika typer av gruppsamtal
  • nödsamtal och prioriterade samtal som alltid går fram
  • direktmodskommunikation (kommunikation mellan handenheter utan stöd av basstation)
  • kommunikation styrd från kommunikationscentraler, till exempel polisens eller räddningstjänstens
  • unik filtrering av bakgrundsljud
Dessa tjänster och funktioner baseras på användarnas operativa behov. Tekniken som möjliggör dessa tjänster och funktioner bygger på en europeisk standard som kallas Tetra. Radiokommunikationssystem baserade på Tetrastandarden används eller byggs ut för liknande syfte i ett stort antal europeiska länder och i alla nordiska grannländer.
 
 

Robust system med nöjda kunder

Rakelsystemet fungerar och används redan idag. Till skillnad från många kommersiella kommunikationssystem har Rakelsystemet haft 100 procents tillgänglighet för användarna. Enligt MSB:s kundundersökning är sex av tio användare mycket nöjda med systemet.  Det beräknade antalet användare grundar sig på användarnas egna uppgifter och kommer att uppgå till fler än 50.000.
 
Kontakt:
Stefan Kvarnerås stekv@msb.local