Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Begreppet Rakelmobil ersätter mobilstation

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2012-06-27 kl. 09:48
Från och med nu börjar MSB använda begreppet Rakelmobil för den utrustning som används för att kommunicera i Rakel. Därmed byter vi ut andra begrepp som mobilstation, terminal eller enhet. Syftet är att det ska bli lättare att tala om Rakel.
Illustration av en RakelmobilRakel används av många olika yrkesgrupper - från poliser och räddningstjänstpersonal till kommunala tjänstemän inom social och teknisk förvaltning.

För att alla användargrupper och även nya användare ska känna igen sig vill vi nu modernisera och förenkla språket. Begreppet Rakelmobil införs som i ett led att vara mer lättillgängligt för användarna. En Rakelmobil kan vara handburen, fordonsmonterad eller finnas i en kommunikationscentral.
 
– Det ska vara lättare att tala om Rakel. Själva ordet Rakelmobil ska ge associationer till att utrustningen kan vara enkel och bärbar. Begrepp som mobilstation ger associationer till något stationärt. Sedan vill vi också tydliggöra att det inte är en vanlig mobil, utan att den används för att kommunicera just i Rakel, säger Gunilla Georgsson, kommunikatör på Rakel.
 
Begreppet kommer att införas successivt i Rakelverksamheten under 2012. Under en övergångsperiod kommer begreppen användas parallellt.
 
ILLUSTRATION: MSB/Martin Ek
 

Kontakt:
Gunilla Georgsson Gunilla.Georgsson@msb.se