Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Foto på räddningstjänst, polis och ambulanspersonal med brandbil i bakgrunden

Alla kommunala räddningstjänster är nu med i Rakel

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-09-10 kl. 13:21
Nu har alla kommunala räddningstjänster gått in i Rakel, vilket är en milstolpe i Rakels historia. Och sedan hösten 2011 har Rakel varit ordinarie kommunikationssystem för polisen. – Det är en klar fördel att kunna samverka på olycksplatsen med polis, ambulans och sjukvård och på sikt kommunernas ledningsorganisationer, säger Anders Larsson, vice brandchef på Nerikes brandkår som är en av de senaste räddningstjänsterna som nu går in i Rakel.

Foto på Anders Larsson, Nerikes brandkårNerikes brandkår har 27 brandstationer med 450 medarbetare som ska utbildas i Rakel. Alla stationer ska in samtidigt för att samverka skarpt på ledningsnivå med start i oktober 2013.

– Det är ungefär under sex månader som vi kommer jobba mycket med Rakelinförandet. Vi är ett stort förbund och det handlar om cirka 150 abonnemang och cirka 200 apparater. Vi tror att det är en fördel för oss att vara sena eftersom vi kan ta lärdom av många andras erfarenheter, säger Anders Larsson.

I dagarna har Nerikes brandkår haft utbildning med de första instruktörerna för Rakel och fått en leverans av sina 37 första bärbara Rakelmobiler med abonnemang.

– Under kvartal fyra räknar vi att de ska gå in skarpt och att vi kan börja samverka på ledningsnivå. Vi kommer köpa in ytterligare cirka 80 bärbara Rakelmobiler och några fler utöver det för att tillgodose behovet i övriga organisationen och för att använda i utbildning av resten av personalen. I början av 2014, byter vi ut alla fordonsmonterade Rakelmobiler och slänger ut våra sista analoga så att vi kan lämna det analoga nätet och helt gå över till Rakel. Vi räknar med att nästan hela 2014 går åt till att justera och programmera om utifrån de behov som vi upptäcker, berättar Anders.

Samverkansbehovet det starkaste skälet för Rakel

Beslutet att införa Rakel i Nerikes brandkår tog de ganska tidigt.

– Vi skulle naturligtvis gå in i Rakel, men visste inte då i vilken omfattning. Men, vartefter tiden har gått har vi sett att Rakel fungerar bra på många ställen. Vår ambition var från början att vi skulle gå in ganska brett, berättar Anders Larsson.

– Det var vårt samverkansbehov med andra myndigheter som var det starkaste skälet vi hade för att gå med i Rakel. Vi hade ett ganska bra fungerande eget analogt nät tidigare, men våra radioapparater var slitna och behövde bytas ut och då stod vi i valet att ha kvar det analoga nätet och ha bara ett fåtal Rakelmobiler för samverkan. Vi kände ett behov av att ha likadana radioapparater rakt igenom hela organisationen, säger Anders.

Införandet av Rakel i Nerikes brandkår har föregåtts av tester av olika Rakelmobiler:

– Testerna har varit positiva med bra täckning och bra hörbarhet i hela förbundet med både bärbara och fordonsmonterade mobiler.

Men vägen till att införa Rakel har inte varit helt lätt.

– Vårt län var sent in i själva utbyggnaden av Rakel vilket är ett av skälen till att vi är sena in. Sedan är vi ju ett stort räddningstjänstförbund med ett behov av väldigt många abonnemang och radioapparater vilket gör att det är en komplicerad upphandling. Och upphandlingen fick vi både avbryta och göra om, och den överklagades några månader i Förvaltningsrätten, berättar Anders.

Upphandlingen blev till sist klar under våren, 2013. Sedan dess har de arbetat med planeringen av Rakelinförandet.

– Vi tror verkligen att Rakel ska vara till nytta för oss. Så det är väldigt roligt att vi är igång nu!

Om Nerikes Brandkår

Nerikes Brandkår är ett kommunalförbund där Örebro, Kumla, Hallsberg, Lekeberg, Laxå, Askersund, Lindesberg och Nora samverkar om räddningstjänst och olycksförebyggande verksamhet.

Text: Karin Meibrink

Foto: Sidhuvud - Kristoffer Thessman, © Rikspolisstyrelsen, Liten bild: Nerikes brandkår


Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se