Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

700 och Rakel i Älvsjö

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2011-01-27 kl. 14:54
Rakeldagen bjöd på folkvimmel och mängder av föredrag. 700 kunder och intressenter diskuterade livligt Rakel och passade på att fira att systemet nu är utbyggt i hela Sverige. En röd tråd genom dagen var Rakelsystemets höga tillförlitlighet, något många kunder vittnade om.
– Nu lyfter vi arbetet med Rakel till nästa nivå för att få fler att ansluta, sa MSB:s generaldirektör Helena Lindberg i sitt inledande tal. För att vi ska kunna uppnå vår vision ”Ett säkrare samhälle i en föränderlig värld” måste vi samarbeta med alla er andra i samhället. Här är Rakel en nyckel till framgång. Det är det självklara valet - både i vardag och kris.

Stefan Kvarnerås, Rakels verksamhetschef, summerade utvecklingen av antal abonnemang och målen för framtiden.

Vilka vågar vara utan Rakel?

– Vi har haft en bra utveckling under 2010 med alltfler abonnenter och nu fortsäter vi! Vårt mål är att vi ska ha 70.000 användare år 2014 och det är vad som behövs för att uppnå ett säkert samhälle. Vilka vågar vara utan Rakel i framtiden? Det kommer att vara som att inte ha en mobiltelefon idag.

Anders Åkeson, ledare för det konsortium som byggt Rakel, redogjorde för några basfakta om Rakel.

– Rakel täcker 99,84 procent av Sveriges befolkning och 95 procent av landets yta, undantaget fjällvärlden. Och under de två senaste åren har taltrafiken i Rakel ökat fem gånger och trafiken på textmeddelanden 17 gånger.

Nyckeln är samverkan

Mikael Odenberg, nuvarande generaldirektör på Svenska kraftnät och bland annat tidigare försvarsminister, berättade om kriser och krishantering i Sverige och omvärlden: stormen Gudrun i Sverige, Tsunamin i Asien och orkanen Katrina i södra USA.

– Faktum kvarstår alltid - det är sällan bristen på resurser som är problemet när kriser ska hanteras. Problemet är samordningen av resurserna och det gäller i stort som i smått. Bristen på samordning kan till och med förvärra krisen. Nyckeln är samverkan!

– På Svenska kraftnät upphandlar vi ingen reparationsleverantör som inte har Rakel, fortsatte han. Vi måste kunna reparera stamnätet även om telekommunikationen inte fungerar.
 
Annika Karlsson, Viktoria Linderlöf och Sara Dahbo från Strängnäs kommun
Annika Karlsson, Viktoria Linderlöf och Sara Dahbo från Strängnäs kommun

Hade vi inte haft Rakel…

Annika Karlsson, enhetschef för trygghetslarm och nattpatrull i Strängnäs kommun, har infört Rakel som ett vardagsverktyg på sin enhet.

– Om något händer måste vi kunna samverka och då är Rakel lösningen.

I folkvimlet fanns fler från Strängnäs kommun. Annika Karlssons kollegor Viktoria Linderlöf, undersköterska, och Sara Dahbo gruppledare, var där för att lära av andras erfarenheter och knyta kontakter.
 
– Vi hade ett skarpt läge strax innan jul, berättar Sara Dahbo. En kabel grävdes av och det enda vi kunde kommunicera i var Rakel. Hade vi inte haft Rakel hade vi fått ringa in folk som hade fått åka runt till alla.

Kul att se det växa och bli något bra

Sara Dahbo ha varit med i planeringen av Rakel i Strängnäs kommun sedan starten i februari 2009.

– Vi började planera för Rakel i februari 2009. Det är kul att se hur det växer och blir något bra.
 
Under 2011 kommer Rakel att växa både vad gäller antal abonnenter och användningsområden. Efter en dag med föreläsningar, kunskapsutbyte och mingel var det många som lämnade Älvsjö med funderingar kring hur Rakel kan få just deras verksamheter att utvecklas på väg mot ett säkrare samhälle. Och vilka är de som vågar vara utan Rakel - i framtiden?

Om Rakeldagen

Rakeldagen är det årliga arrangemang då kunder, samarbetspartners och organisationer som är intresserade av att bli kunder bjuds in för att diskutera och lära mer om Rakel. Rakeldagen 2011 ägde rum den 26 januari på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Nästa Rakeldag hålls i januari 2012.
 
Kontakt:
Karin Meibrink Karin.Meibrink@msb.se