Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Uppdatering 1 av LUPP, RIB Karta och Spridning Luft släppt

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2012-05-28 kl. 13:42
Nu är uppdateringarna av LUPP, RIB Karta och Spridning Luft släppta! Uppdatering innebär en del nya funktioner i LUPP som du kan läsa mer om nedan. För RIB Karta och Spridning Luft är nyheterna färre men för att de ska fungera ihop så behöver även de uppdateras.

Uppdateringen av LUPP, RIB Karta och Spridning Luft kan nu laddas ner från RIBs nedladdningssida.

På nedladdningssidan finns alla filer som krävs för att installera de nya versionerna av programmen men du kan också använda samma filer för att göra en uppdatering av de äldre versionerna av programmen och LUPP-databasen. 

Dokument som beskriver hur nyinstallation och uppdatering går till finns på nedladdningssidan och sidan för installationsanvisningar. 

 

RIB nedladdningssida 

Installationsanvisningar

 

Nyheter i LUPP 6.1

Ett urval av det som är nytt sedan LUPP 6.0:
 
När en applikation genomgått så stora förändringar som LUPP har gjort från version 5.2 till 6.0 så är det ofrånkomligt att det uppstår fel (”buggar”) som upptäcks efterhand som programmet används. Så ett prioriterat arbete i utvecklingen av 6.1 har varit att rätta till så många som möjligt av de buggar som användarna har rapporterat in. Detta innebär att en stor del av det som hänt mellan 6.0 och 6.1 är ”bakom kulisserna” och aldrig är märkbara för de flesta användare!
 
Lägestablån har införts. Lägestablån är en översikt över alla pågående insatser.
 
Byte av databas. Om flera databaser finns tillgängliga kan man enkelt byta databas i LUPPs Arkivmeny. Exempelvis kan man vilja byta mellan skarp databas, övningsdatabas eller arkivdatabas.
 
Anslutning heter en flik som tillkommit i inställningar. Det är här man kan konfigurera vilka databaser som ska vara tillgängliga för den aktuella användaren på datorn. Arkivering är en ny funktion som ligger på fliken underhåll i inställningar.
 
Arkivering innebär att gamla insatser kan sparas undan i en separat arkivdatabas. Därifrån kan de senare öppnas för insatsutredning mm. Det är en fördel om den ”skarpa” databasen endast innehåller pågående insatser, speciellt i framtiden då synkronisering mellan databaser har införts i LUPP.
 
Automatisk borttagning av insatser är en ny funktion som ligger på fliken underhåll i inställningar. Denna funktion är främst avsedd för organisationer som importerar insatser från t.ex. SOS Alarm. Om man inte arbetar dagligen i LUPP utan väljer att använda LUPP enbart vid insatser av en viss storlek så kan det ackumuleras ett stort antal insatser. Man kan nu ställa in att insatser som inte arbetats med i LUPP automatiskt raderas efter en tid som går att ställa in.
 
Loggning i inställningar har förenklats så att det är lättare att hitta loggfiler som är till nytta vid felanmälan till RIB Support.
 
Aktiviteter i inställningar har uppdaterats.
 
 
Möjlighet till HTML och RSS-flöde, som gör att man kan följa pågående verksamhet på distans utan att ha LUPP installerad, kommer i en separat uppdatering senare.
 

Nyheter i RIB Karta 1.1

Flera av de förändringar som har gjorts i RIB Karta handlar om kommunikationen med nya versionen av LUPP.
 
En del nya funktioner har dock tillkommit:
 
Applikationens arbete med bakgrundskartorna har effektiviserats för att gå snabbare. Har man många bakgrundskartor blir det mycket information – vi rekommenderar därför fortfarande att du gör en begränsning i område och inte installerar alla bakgrundskartor. I Inställningar - Bakgrundskarta kan du nu se vilka tätorter som har installerats.
 
Det går att låsa ritlager för att förhindra att redigering sker av misstag i dem.
 
Om det finns legender på ett WMS-lager så kan de ses genom att hålla musen över lagret - de visas då i en tooltip.
 
Genom funktionen "Hitta position" kan en punkt på vissa koordinater hittas och markeras på kartan.
 
I den insatsöversikt som kan öppnas på insatser från LUPP så ses nu även lägesrapportfönstret. 
 

Nyheter i Spridning Luft 1.4.1

I Spridning Luft har inga nya funktioner tillkommit. Uppdatering har istället gjorts för att applikationen ska kunna kommunicera med den nya versionen av RIB Karta.
 
Kontakt: RIB Support rib@msb.se