Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Uppdatering av LUPP, RIB Karta och Spridning Luft nu tillgänglig

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-01-28 kl. 10:42
Nu är det dags att uppdatera LUPP till version 6.3, tillsammans med RIB Karta 1.3 och Spridning Luft 1.4.3. Denna uppdatering innehåller buggrättningar, förbättrad prestanda och helt ny funktionalitet.

Varför uppdatera?

En programuppdatering är det bästa sättet att hålla dina program i topptrim. Uppdateringarna gör att du får nya funktioner, bättre prestanda, buggfixar med mera – så se till att du alltid använder den senaste programversionen.

 

Vad är nytt och uppdaterat?

Ett urval av det som är nytt i LUPP 6.3:

Synkronisering är en helt ny funktion. Om man ingår i ett synkroniseringsnätverk kan man dela information mellan olika platser, t.ex. mellan stab och ledningsfordon. Om uppkopplingen mellan platserna bryts så kan man arbeta vidare med vad man hade vid avbrottstillfället. När kontakten återupptagits så synkroniseras informationen igen så att alla ser allt! Om du funderar på att införa synkronisering så kontakta gärna RIB-support. Funktionaliteten är testad i testmiljö, men eftersom detta är ny funktionalitet betecknas synkroniseringen som Beta-funktionalitet.

En statusrad har tillkommit i basfönstret där man kan se summeringar av antal anteckningar och insatser. Här kan man även se vilka andra personer som arbetar samtidigt i LUPP. Om man använder synkronisering så kan man även se synkroniseringsstatus.

Bättre prestanda (LUPP känns rappare att arbeta i).

Förbättrad logik har införts för insatsens ”Visa som”. T.ex. döps insatsen automatiskt vid ZeRed-import till Räddningstjänstindex + gatuadress. Om användaren manuellt skriver in ett eget visningsnamn så har det företräde framför det automatiska namnet och skrivs inte över.

I verksamhetsöversikten kan man dra och släppa flera enheter samtidigt.

Radiokanal har lagts till i insatsens egenskaper.

Utskrift och export kan nu väljas på enklare sätt per insats i dagbokslistan.

Det går att välja vilken projektion som positionskoordinaterna visas i (SWEREF99, WGS84 och RT90 är exempel på projektioner). Inställningen är gemensam för LUPP och RIB Karta, så ändrar man på ett ställe så gäller det för båda applikationerna.

Fler tidsalternativ, att välja bland, har lagts in för automatisk radering.

Loggning är förbättrad (loggning av fel och problem för att underlätta support).

Om anslutning till databasen tappats var man tidigare tvungen att ha administratörsbehörighet för att kunna öppna anslutningsdialogen. Det behövs inte längre.

LUPP API har kompletterats med några funktioner.

 

Ett urval av det som är nytt i RIB Karta 1.3:

Det är möjligt att gruppera lager i lagerpanelen och därmed bättre få bättre ordning. Det gör även att man slipper scrolla lika mycket om lagren är många.

Det går att välja vilken projektion som positionskoordinaterna visas i (SWEREF99, WGS84 och RT90 är exempel på projektioner). Inställningen är gemensam för LUPP och RIB Karta, så ändrar man på ett ställe så gäller det för båda applikationerna.

Fler projektioner stöds nu för WMS-tjänster.

 

Vad är nytt i Spridning Luft 1.4.3:

Ingen vidareutveckling i Spridning Luft 1.4.3 har gjorts. Däremot behöver Spridning Luft uppdateras till version 1.4.3 för att fungera tillsammans med nya versionerna av RIB Exchange och RIB Karta. Inför nästa version pågår ett större arbete pågår där bl.a. beräkningsmodellerna förbättras.

 

Vilka versioner uppdateras?

LUPP 6.3, RIB Karta 1.3, Spridning Luft 1.4.3 samt RIB Exchange 2.2 kan du ladda ner och installera även om du inte har programmen sedan tidigare. Du kan också använda den för att uppdatera programmen.

Uppdateringarna uppdaterar endast LUPP 6.2, RIB Karta 1.2, Spridning Luft 1.4.2 samt RIB Exchange 2.x.

Äldre versioner måste uppdateras till ovanstående versioner (LUPP 6.2, RIB Karta 1.2 etc.) innan det går att uppdatera till senaste versionerna. Alternativt avinstallera och göra en nyinstallation.

 

Hur hämtas och installeras programmen?

Installationerna laddar du ner från vår nedladdningssida, se länk nedan.

Observera att det inte skickas ut DVD-skivor med RIB Programpaket. Om du inte har möjlighet att ladda ner installationerna, så kan du kontakta RIB Support.

Till RIBs nedladdningssida

 

Hur installerar jag uppdateringen?

Ladda ner och läs installationsanvisningarna innan du påbörjar uppdatering/installation. I filen Readme får du en översikt över installationsanvisningarna (se länk nedan).

Du installerar/uppdaterar LUPP, RIB Karta, Spridning Luft samt RIB Exchange genom att ladda ner en zip-fil som innehåller installationerna från vår nedladdningssida. Extrahera sedan zip-filen på din dator.

Installationsanvisningar 

 

Kontakt: RIB Support rib@msb.se