Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nu släpps version 1.3.2 av RIB Huvudprogram

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-02-13 kl. 13:30
Nu är det dags att uppdatera RIB Huvudprogram till version 1.3.2. Denna uppdatering ger det senaste innehållet i Bibliotek, Farliga ämnen, Resurs och Insatsstöd.

Varför uppdatera?

En programuppdatering är det bästa sättet att hålla dina program i topptrim. Uppdateringar för RIB Huvudprogram omfattar vanligtvis både programändringar och förändringar i datainnehåll som gör att du får nya funktioner, bättre prestanda, buggfixar och aktuella regelverk med mera – så se till att du alltid använder den senaste programversionen.

 

Vad är nytt och uppdaterat?

Ett antal mindre buggrättningar har gjorts och samtliga databaser har uppdaterats. Här berättar vi om de viktigaste databasuppdateringarna.

Bibliotek

Samtliga inlagda dokument fram till början av februari 2017 har lagts till.

Farliga ämnen

Uppdaterade gränsvärden på fysdatafliken. Notera särskilt att Arbetsmiljöverket har infört korttids­gränsvärde (KGV) som ersätter de tidigare värdena takgränsvärde och korttidsvärde. Mer information finns i RIB Hjälp (F1).

Justerade initiala riskområden för ammoniak, klor, svaveldioxid och andra giftiga gaser. Avstånden har i många fall blivit kortare. Dokumentet "Nya bedömningar av riskområden vid utsläpp av ammoniak, klor och svaveldioxid" (MSB 2016) ger fördjupad information.

Ny ledtext på räddningsfliken visar vilken ämnesgrupp som informationen är framtagen för. På t.ex. bensin står det "Riskfaktorer – Brandfarliga ämnen".

Transportregelverken (ADR-S och RID-S) för 2017 är inlagda. Bland annat har litiumbatterier fått en egen transportetikett, nämligen en klass 9-etikett med batterier i nedre halvan.

Resurs

Resursen Företagens kemberedskap har uppdaterats med avtal och checklista som bilagor.

I övrigt är databasen uppdaterad för att innehålla samma information som på webben. Du vet väl att du som resursägare kan logga in på Resurs på webben och ändra information om dina resurser och er organisation?

Resurs är bara tillgänglig för myndigheter och räddningstjänster, men inte för abonnenter som får standardversionen av RIB.

Insatsstöd

Acetylengasflaskor har fått ett eget insatskort, som ligger både under Insatsstöd och som ett dokument i Biblioteket. Vi länkar också till det från Farliga ämnen.

Uppdaterat insatskort för motorvagn X60 och X-60B, en tågtyp som används i Stockholms pendelstågstrafik.

Insatsstöd är bara tillgängligt för myndigheter och räddningstjänster, men inte för abonnenter som får standardversionen av RIB.

 

Vilka versioner uppdateras?

RIB Huvudprogram 1.3.2 kan du ladda ner och installera även om du inte har RIB installerat sedan tidigare. Du kan också använda den för att uppdatera RIB Huvudprogram från version 1.3.0, både lokal och serverinstallation.

Äldre versioner av RIB Huvudprogram måste avinstalleras innan RIB Huvudprogram 1.3.2 kan installeras.

 

Hur hämtar och installerar man RIB Huvudprogram 1.3.2?

RIB Huvudprogram 1.3.2 laddar du ner från vår nedladdningssida, se länk nedan.

Observera att vi inte skickar ut några DVD-skivor med RIB Programpaket. Om du inte har möjlighet att ladda ner RIB, så kan du kontakta RIB Support.

Du installerar sedan RIB Huvudprogram genom att packa upp zip-filen på datorn och starta programmet "Setup RIB Huvudprogram.exe". En installationsguide kommer att hjälpa dig igenom installationen.

Till RIBs nedladdningssida

Installationsanvisningar 

 

 

Kontakt: RIB Support rib@msb.se