Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nu släpps RIB Huvudprogram 1.3

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2015-06-11 kl. 10:45
Nu är det dags att uppdatera RIB 2012 Huvudprogram till RIB Huvudprogram 1.3. Den största nyheten är att det är lättare än någonsin att söka i Farliga ämnen. Nu finns det nämligen ett enda sökfält där även felstavningar ger träff! Förutom detta så har vi även rättat buggar och städat upp samt naturligtvis uppdaterat innehållet i Bibliotek, Farliga ämnen, Resurs och Insatsstöd.

Varför uppdatera?

En programuppdatering är det bästa sättet att hålla dina program i topptrim. Uppdateringar för RIB Huvudprogram omfattar vanligtvis både programändringar och förändringar i datainnehåll som gör att du får nya funktioner, bättre prestanda, buggfixar och aktuella regelverk med mera – så se till att du alltid använder den senaste programversionen.

 

Vad är nytt och uppdaterat?

I RIB Huvudprogram 1.3 så har bland annat följande förbättringar gjorts:

  • Farliga ämnen innehåller nu endast ett sökfält där även felstavningar ger träff och det går att kombinera sökord, exempelvis 33 1203 bensin (farlighetsnummer, UN-nummer, namn/synonym). Tecknet * kan användas för att söka på del av namn, exempelvis ger *aulo* träff på hydraulolja.
  • Vi har rättat ett antal fel som tidigare gett felmeddelanden, bland annat i Bibliotekets bokhylla, samt snyggat till lite här och där, bland annat har en vårstädning gjorts bland Inställningar.
  • Insatsstöd har förändrats. Flikarna Dagbok, Lägesbild och Karta har tagits bort då de ersätts av verktyget LUPP. Detta innebär att Insatsstöd nu helt fokuserar på dokument, nämligen de insatskort som skickas med till myndighetsabonnenter (RIB Pro) och de egna insatskort som varje användare själv kan lägga till. Se därför till att avsluta eventuella pågående insats i Insatsstöd innan uppdateringen.
  • Sökorden/synonymerna för insatskort tåg i Insatsstöd har utökats med mer vardagliga benämningar, vilket gör det lättare att söka. Detta efter önskemål från användarstöd för kembefäl i Skåne.
  • Den telemetri som vi använder för att snabbare och smidigare hitta och åtgärda problem har utökats. Detta är inget som märks när RIB Huvudprogram används, men det hjälper oss att  förbättra RIB.

 

Nyheter för systemadministratörer

Två olika installationer har blivit en. Om du ska göra en nyinstallation av RIB Huvudprogram så behöver du endast ladda ner en installationsfil och med den kan du sedan välja om du vill installera lokalt på datorn eller på en server.

Enligt Microsofts rekommendationer så används som standard ”Windows NT authentication” för autentisering mot databaserna, men stöd finns också för ändra till SQL-login. RIB Huvudprograms anslutningssträngar är lagrade i en fysiskt separerad konfigurationsfil för att lättare kunna anpassas.

Om applikationen körs på ett Windows-baserat intranät kan autentiseringsuppgifterna för den aktuella Windowsidentiteten användas som autentisering mot databaserna. Du kan då koppla samman en Windowsidentitet med en SQL Server-databas och rättigheter. Du måste själv se till att Windowsidentiteten ges tillgång till SQL Server databaserna som RIB Huvudprogram använder. Detta gör du genom att konfigurera SQL Server för Windows integrerad säkerhet. Detta innebär att samtliga användare måste ha läsbehörighet där databaserna ligger.

Läs mer i installationsanvisningarna. Kontakta oss på RIB Support om du har fler frågor om detta.

Installationsanvisningar 

 

Uppdaterat innehåll i samtliga delar

Samtliga databaser har uppdaterats:

Bibliotek: samtliga inlagda dokument fram till maj 2015 har lagts till.

Farliga ämnen: information från regelverken ADR och RID 2015 har lagts in.

Resurs: ett omfattande arbete att presentera Resurs på webben har gjorts och från och med april 2015 så finns Resurs tillgängligt för myndighetsabonnenter (pro) på rib.msb.se (Resurs kräver inloggning).

I samband med detta arbete så har innehållet rensats. Nu kan de kvarvarande resursägarna uppdatera informationen på webben. RIB Huvudprogram 1.3 innehåller det rensade, men inte helt uppdaterade, innehållet. Det kommer naturligtvis uppdateras vid nästa release av RIB.

 

Resurs finns inte längre tillgängligt för de abonnenter som får standardversionen av RIB.

Insatsstöd: nya insatskort för tåg har lagts till, nämligen restaurangvagn R12, X3 Arlanda Express och BM70.

 

Vilka versioner uppdateras?

RIB Huvudprogram 1.3 kan du ladda ner och installera även om du inte har RIB installerat sedan tidigare. Du kan också använda den för att uppdatera RIB Huvudprogram 2012, både lokal och serverinstallation.

Uppdateringen uppdaterar samtliga föregående versioner av RIB Huvudprogram 2012 (1.2.x). Äldre versioner av RIB Huvudprogram måste avinstalleras innan RIB Huvudprogram 1.3 kan installeras.

 

Hur hämtas och installeras RIB Huvudprogram 1.3?

RIB Huvudprogram 1.3 laddar du ner från vår nedladdningssida, se länk nedan.

Observera att det från och med denna versionen inte skickas ut DVD-skivor med RIB Programpaket. Om du inte har möjlighet att ladda ner RIB, så kan du kontakta RIB Support.

Till RIBs nedladdningssida

 

Hur installerar jag uppdateringen?

En lokal installation av RIB Huvudprogram gör du genom att ladda ner installationen från vår nedladdningssida och extrahera zip-filen på din dator. Starta sedan installationen genom filen "Setup RIB Huvudprogram.exe" och en installationsguide startar. Välj "Lokal standardinstallation".

Server-/klientinstallation av RIB Huvudprogram gör du med samma installationspaket men här väljer du "Anpassad installation" och det finns mer som du behöver förbereda, på servern och klienterna. Läs mer i installationsanvisningarna. Kontakta oss på RIB Support om du har fler frågor om detta.

Installationsanvisningar 

 

 

Kontakt: RIB Support rib@msb.se