Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

RIB programpaket på Windows 8?!

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2012-06-18 kl. 15:09
Nyligen släppte Microsoft en förhandsversion av Windows 8 och den slutliga versionen kommer förmodligen innan årets slut. Vad innebär detta för RIB programpaket? Jo, RIB programpaket fungerar och är fortsatt kompatibelt med x86/64 plattformar.
Några av de större nyheterna i Windows 8 är:

• Det nya Windows 8-gränssnittet som är utformat för att arbeta med fingrarna och där apparna är i centrum
• Möjlighet att använda Windows 8 på andra plattformar (ARM-arkitektur via Windows RT)
 
Vi tänkte i denna artikel skriva lite om hur dessa nyheter påverkar användningen av RIB.

Gränssnitt och appar

I Windows 8 är apparna/programmen i centrum. Apparna kan i Windows 8 köras i två ganska skilda gränssnitt/utseenden – ett som kallas Windows 8-gränssnittet(tidigare Metro style) och ett som är det mer traditionella Windows skrivbordet. Beroende på hur programmen/apparna har utvecklats kan dessa gränssnitt ge användaren olika upplevelser. Vad skiljer de två och vad har de för påverkan för RIB programpaket?
 
Det nya Windows 8-gränssnittet är utformat för att arbeta med fingrarna och här har apparna fullt fokus från användaren och körs alltid i helskärmsläge. Appar som är skrivna för att köras i Windows 8-gränssnittet kallas Windows 8-appar (tidigare Metro apps).
 
Med gränssnittet Windows skrivbordet kan du använda tusentals av de existerande applikationer som människor dagligen förlitar sig på och som ger en särskild grad av precision och kontroll som är nödvändig för vissa uppgifter, såsom fönster- och filhantering. Skrivbordsupplevelsen är och har varit central genom flera av Windows operativsystem och är ingenting som byts ut i en handvändning. Appar som är skrivna för att köras i gränssnittet Windows skrivbordet kallas skrivbordsapplikationer.
 
Programmen i RIB programpaket är utformade som skrivbordapplikationer och kan därför inte köras i Windows 8-gränssnittet. Programmen i RIB programpaket kan startas från de båda gränssnitten. Vi kan i framtida versioner av RIB komma att utnyttja Windows 8-gränssnittet ännu mer.
 
Skärmbild från Windows 8 som visar den nya startskärmen. Startskärmen ersätter startknappen i Windows och är utformad för att lättare kunna användas med fingrarna. De flesta ikonerna vi ser är för att starta Windows 8-appar, men vi ser även att ikonerna från installerade program ur RIB programpaket visas. (Klicka för större bild)
 
 
Skärmbild där RIB Huvudprogram körs i Windows 8 som skrivbordsapplikation efter att ha startats från den nya startskärmen. (Klicka för större bild)

Plattformar

Windows 8 kommer vara möjligt att användas på hårdvaruplattformar med såväl x86/64 som ARM-arkitektur. Windows 8 på plattformar med ARM kan dock inte köra, emulera eller porta existerande skrivbordsapplikationer som är utvecklade för x86/64, vilket många program är. Det betyder att RIB programpaket inte kan användas på plattformar med ARM.
 
Vi har i dagsläget inga planer för att utveckla programmen ur RIB som appar för användning på plattformar med exempelvis ARM.

Ge dina synpunkter

Dina synpunkter på RIB programpaket är mycket värdefulla i arbetet med att utveckla programmen funktions- och innehållsmässigt. Därför hoppas vi att du är med och tycker till om RIB programpaket.

Har du frågor, idéer eller synpunkter är du välkommen att kontakta RIB Support på rib@msb.se eller på telefon 010-240 55 30.
Kontakt: RIB Support rib@msb.se