Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

RIB 2012 Karta

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2012-01-02 kl. 08:00
Nu har kartan hamnat i centrum! Det nya programmet RIB Karta kan visa resultat från de andra programmen i RIB programpaket.
I RIB ingår flera system som presenterar information på en karta. Tidigare har de alla visat information i varsin kartdel och i vissa fall också haft olika krav på bakgrundskartor. Ett av målen med utvecklingen av RIB 2012 var att göra det möjligt att få en samlad bild av olika typer av information i en och samma karta. Detta resulterade i RIB Karta som levereras i programpaketet RIB 2012.
 
I den första versionen av programmet kan du visa resultat från Spridning Luft och LUPP. Spridning Luft är ett beräkningsprogram för att simulera konsekvenser av kemikalieutsläpp till atmosfären. Från Spridning Luft kan du visa resultatet av en spridningsberäkning i form av en spridningsplym. LUPP är ett program för ledning och uppföljning av insatser som syftar till att ge överblick och leverera underlag för beslut i det fortlöpande räddningsarbetet samt utgöra underlag för dokumentation, utvärderingar och utredningar. Från LUPP kan du exempelvis visa insatser och enheter.
 
Förutom detta kan du också arbeta med material som du själv skapar genom att exempelvis rita, lägga till symboler eller en het-varm-kall zon. Resultatet kan du sedan dela med dig av till andra användare genom att använda LUPP eller spara ögonblicksbilder av kartan och bifoga till ett e-postmeddelande.
 
RIB Karta använder en produkt som heter TatukGIS som kartmotor och som kartmaterial i programmet kan du använda RIB Bakgrundskartor, som också levereras i programpaketet RIB 2012, eller egna kartor.
 
Har du frågor eller synpunkter är du, som alltid, välkommen att kontakta RIB Support på rib@msb.se eller på telefon 010-240 55 30.
 
I nästa nyhetsinlägg kan du läsa mer om RIB Bakgrundskartor. 
 
Kontakt: RIB Support rib@msb.se