Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Ny version av Spridning Luft, LUPP och RIB Karta

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-05-10 kl. 15:03
Nu är det dags att uppdatera till Spridning Luft 2.0, LUPP 6.4 och RIB Karta 1.4. Passa dessutom på att ladda ner senaste versionen av RIB Bakgrundskartor.

Varför uppdatera?

En programuppdatering är det bästa sättet att hålla dina program i topptrim. Uppdateringarna gör att du får nya funktioner, bättre prestanda, buggfixar med mera - så se till att du använder den senaste programversionen.

Vad är nytt och uppdaterat?

Ny beräkningsmotor i Spridning Luft

Spridning Luft version 2.0 har en helt ny beräkningsmotor jämfört med föregångaren. Som ett led i att kvalitetssäkra de beräkningar som programmet gör har vi tillsammans med spridningsexperterna vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) byggt in en helt ny beräkningsmotor i Spridning Luft. Den nya beräkningsmotorn är validerad mot fältförsök.

Resultatvyn har också fått en helt ny och bättre design. Den nya resultatvyn är uppdelad i fyra tydligt avskilda delar: Plym uppifrån, Plym från sidan, Skadeutfall & inomhus samt Scenariounderlag. Vi har även gjort vissa justeringar i inmatningsformulären, men här är ändå det mesta sig likt. Utöver detta har vi åtgärdat diverse småfel här och där.

LUPP är stabiliserad för permanent drift

Det viktigaste arbetet vi gjort i LUPP 6.4 gäller stabiliteten vid permanent drift av LUPP, när man använder LUPP Import för automatisk mottagning av larminformation och positionsdata. (Vid import av larminformation från SOS Alarm behöver man prenumerera på filer med hela ärendet. LUPP klarar inte att hantera enstaka ändringar i ärendena.)

Även funktionen för synkronisering är stabiliserad, och är nu en fullvärdig funktion i LUPP (inte längre betaversion).

Två nya enhetstyper har tillkommit i enhetsregistret: Första insatsperson (FIP) samt Första insatsbefäl (FIB).

Bilder på enheter visas nu även i enhetsregistret, pågående verksamhet, annan verksamhet och bemanningsdialogen. (Tidigare visades bilderna enbart i Verksamhetsöversiktens resursträd.)

Loggning i LUPP:s inställningar har kompletterats så att det nu finns två nivåer för inloggning: Standard och Felsökning. Det finns även ett inmatningsfält som heter Organisationsuppgifter där man frivilligt kan skriva in organisationens namn i syfte att underlätta felsökning vid problem.

RIB Karta är uppdaterad

RIB Karta 1.4 är uppdaterad för att fungera tillsammans med Spridning Luft 2.0 och LUPP 6.4. Vi har även rättat diverse småfel.

RIB Bakgrundskartor (april 2017)

RIB Bakgrundskartor är uppdaterade. Underlaget till kartorna togs ut från Lantmäteriet i augusti 2016.

RIB Bakgrundskartor finns i fyra varianter (Norra Sverige, Mellansverige, Södra Sverige, Hela Sverige) och laddas ner som zip-fil, som man sedan packar upp på lämplig plats. Det krävs alltså inget installationsprogram. Mer information finns i hjälpen till RIB Karta, samt på vår nedladdningssida.

Vilka versioner uppdateras?

Du kan ladda ner och installera programmen (Spridning Luft 2.0, LUPP 6.4, RIB Karta 1.4 samt RIB Exchange 2.3) även om du inte har programmen sedan tidigare. Du kan också använda installationsprogrammen för att uppdatera gamla versioner.

Uppdateringarna uppdaterar från och med LUPP 6.2, RIB Karta 1.2, Spridning Luft 1.4.2 samt RIB Exchange 2.x.

Äldre versioner måste uppdateras till ovanstående versioner (LUPP 6.2, RIB Karta 1.2 etc) innan det går att uppdatera till senaste versionerna. Alternativt avinstallera och göra en nyinstallation.

Hur installeras och uppdateras programmen?

Både anvisningar och installationer/uppdateringar hittar du på vår nedladdningssida (se länk nedan).

Vi rekommenderar att du laddar ner och läser installationsanvisningarna innan du påbörjar uppdatering/installation. I filen Readme får du en översikt över installationsanvisningarna.

Du installerar/uppdaterar Spridning Luft, LUPP, RIB Karta samt RIB Exchange genom att ladda ner en zip-fil som innehåller installationerna och extraherar sedan zip-filen på din dator.

Observera att det inte längre skickas ut DVD-skivor med RIB Programpaket.

Om du inte har möjlighet att ladda ner installationerna, så kan du kontakta RIB Support, rib@msb.se eller 010-240 55 30.

Nedladdningssida

  

Kontakt: RIB Support rib@msb.se