Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Ny version av RIB huvudprogram

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2019-06-10 kl. 13:56
Nu är det dags att uppdatera MSB RIB Huvudprogram till version 1.3.4. Denna uppdatering ger det senaste innehållet i Bibliotek, Farliga ämnen och Resurs. Vi försökt att ändra så lite som möjligt i RIB Huvudprogram för att istället fokusera framåt och arbeta efter vår nya handlingsplan för framtida beslutsstöd från MSB RIB.

Varför uppdatera?

En programuppdatering är det bästa sättet att hålla dina program i topptrim. Uppdateringar för RIB Huvudprogram omfattar vanligtvis både programändringar och förändringar i datainnehåll som gör att du får nya funktioner, bättre prestanda, buggfixar och aktuella regelverk med mera – så se till att du alltid använder den senaste programversionen.

Du vet väl att du kan nå databaserna Bibliotek, Farliga ämnen och Resurs via webben? Där är innehållet alltid uppdaterat till det senaste. Denna uppdatering och installation är för dig som vill ha programmet installerat för användning i egen miljö för användning oavsett tillgång till internet.

Vad är nytt och uppdaterat?

Ett antal mindre buggrättningar har gjorts och samtliga databaser har uppdaterats. Här berättar vi om de viktigaste uppdateringarna.

Bibliotek

Samtliga inlagda dokument fram till början av maj 2019 har lagts till.

Farliga ämnen

Texterna under Riskfaktorer på räddningsfliken har gåtts igenom och förbättrats.

Ångtryckskurvan på fysdatafliken är rättad så att den inte längre tillåter högre temperaturer än ämnets kritiska temperatur.

Efter inkommet önskemål har vi lagt in ämnet Termit i databasen.

Transportregelverken (ADR-S och RID-S) för 2019 är inlagda.

Resurs

Informationen om några av de nationella förstärkningsresurserna har uppdaterats.

”Nationell skogsbrandsdepå” finns på fjorton ställen i landet: Boden, Skellefteå, Dorotea, Sundsvall, Östersund, Söderhamn, Ludvika, Strängnäs, Enköping, Bengtsfors, Visby, Vetlanda, Högsby och Ljungby. Utöver detta finns MSB:s nationella förråd i Kristinehamn med påfyllnadsmaterial.

MSB:s nya helikopterresurs ”Helikopter” finns med. MSB har slutit ett avtal med en helikopteroperatör om beredskap med helikoptrar för brandsläckning under skogsbrandsäsongen 2019.
Det finns även tillagd information om mobila basstationer för Rakel. 

I övrigt är databasen uppdaterad för att innehålla samma information som på webben. Du vet väl att du som resursägare kan logga in på Resurs på webben och ändra information om dina resurser och er organisation?

Resurs är bara tillgänglig för myndigheter och räddningstjänster, men inte för abonnenter som får standardversionen av MSB RIB Programpaket.

Vilka versioner uppdateras?

RIB Huvudprogram kan du ladda ner och installera även om du inte har programmet installerat sedan tidigare. Du kan också använda den för att uppdatera från version 1.3.0, både lokal och serverinstallation. Äldre versioner än 1.3.0 måste avinstalleras innan den nya versionen kan installeras.

Hur hämtar och installerar man RIB Huvudprogram?

RIB Huvudprogram laddar du ner från vår nedladdningssida, se länk nedan.
Du installerar sedan genom att packa upp zip-filen på datorn och starta programmet "Setup RIB Huvudprogram.exe". En installationsguide kommer att hjälpa dig igenom installationen.

Till RIBs nedladdningssida

Kontakt: RIB support rib@msb.se