Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Moderniserade rekommendationer för personlig skyddsutrustning i RIB

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2015-11-25 kl. 14:47
Nu moderniserar vi vilka formuleringar vi använder när vi i RIB talar om kemskyddsdräkter och annan personlig skyddsutrustning.

Förändringen är en anpassning till den europeiska standarden för kemskyddsdräkter som kom för ett antal år sedan. Våra nya texter stämmer överens med de beskrivningar som finns i boken Teknik vid olyckor med farliga ämnen som MSB gav ut 2011, författad av Hans Källström och Conny Jebens. De är även avstämda mot Arbetsmiljöverkets föreskrift om rök- och kemdykning (AFS 2007:7, med ändringar).

Teknik vid olyckor med farliga ämnen i RIB Bibliotek

Arbetsmiljöverkets föreskrift om rök- och kemdykning

Ett exempel för att förtydliga: tidigare har vi skrivit att den rekommenderade skyddsutrustningen på läckageplats vid en ammoniakolycka är ”Kemskyddsdräkt och tryckluftsapparat; komplettera med köldskydd vid risk för stänk”. När vi nu moderniserar våra texter blir det i stället ”Gastät kemskyddsdräkt (typ 1) och andningsskydd”. I verkligheten har kemdykarna förmodligen samma kläder på sig, men det är uttryckt på ett annat sätt.

Förändringen syns i dessa RIB-delar:

  • Webbaserade RIB Farliga ämnen, fliken Räddning. Förändringen infördes den 23 november.
  • Farliga ämnen i installerade RIB, fliken Räddning. Förändringen finns med i den version som släpps i början av december.
  • Nya webbaserade Hazmat Training. De båda utbildningsprogrammen Hazmat Training och Fire Training kommer i webbversion runt årsskiftet. I Hazmat Training är bland annat texterna om personlig skyddsutrustning vid kemolyckor uppdaterade.

 

Kontakt: RIB Support rib@msb.se