Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

5/3 Nytt 90 sekunder reportage - "Överhettad akrylsyra i Norrköping"

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-02-20 kl. 12:11
Risk för explosion lyder larmet vid lunchtid den 12 juli 2017. En lastbil med 24 ton akrylsyra har just nått sin destination på en kemindustri i Norrköping. Termometern på tanken visar 71 grader vilket är en hög temperatur jämfört med normala 15-20 grader. Detta innebär att en kemisk reaktion i tanken kan leda till en kärlsprängning med stora följdverkningar.

Efter att ha letat uppgifter i beslutstöd, och rådgjort med experter från olika håll i världen, kommer man fram till att enda möjligheten är att tömma tanken på dess innehåll. Problemet man då ställs inför är att man inte har tillgång till uppsamlingskar som är rena, syrafasta och rymmer 24 ton.

 

Du hittar reportaget under kategorier: 5 senaste, Farliga ämnen.

Kontakt: RIB Support rib@msb.se