Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

4/6 släpps nästa reportage - Skogsbrandsbekämpning med helikopterstöd

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-05-23 kl. 13:30
Efter en period då försvaret prioriterade utlandsuppdrag finns det nu återigen möjlighet att, i större omfattning, få stöd av försvarsmaktens helikoptrar vid skogsbrand.

Anna Henningsson, Räddningschef i Östra Blekinge såg ett behov och tog, tillsammans med Lars-Göran Andersson och några kollegor, initiativ till 5 utbildningar i "Skogsbrandsbekämpning i samverkan med helikopter". Utbildningarna genomfördes våren 2018 i orterna Skillingaryd, Oskarshamn, Kallinge, Revinge samt Sandö.

Bakgrunden till initiativet är erfarenheter från Västmanlandsbranden där förmågan att hantera släckning från luften hade många brister. Anna Henningsson och hennes kollegor vill införa SiTac (Situazione Tattica Complessa) som är ett verktyg för att kommunicera lägesbild och taktik vid skogsbrandsläckning. Ett annat system som framhölls var Fire Weather Index för att bedöma brandrisken i skog baserat på ett antal parametrar.

Du hittar reportaget under kategori: 5 senaste och Skogsbrand.

 

Kontakt: RIB support rib@msb.se