Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Ingen mer detaljinformation från IMDG-koden i RIB

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2015-10-16 kl. 10:52
Från och med nästa uppdatering av RIB Huvudprogram, som kommer i december 2015, så kommer den detaljerade informationen från IMDG-koden i RIB Farliga ämnen att tas bort. Markeringen om ifall ämnet omfattas av IMDG-reglerna kommer dock finnas kvar.

De internationella reglerna för transport av förpackat farligt gods till sjöss, den så kallade IMDG-koden, uppdateras vart annat år. Den senaste revisionen heter IMDG 2014 (Amdt 37) och måste tillämpas senast 1 januari 2016, då den ett år långa övergångsperioden tar slut.

I Sverige är det Transportstyrelsen (tidigare Sjöfartsverket) som ansvarar för att införliva IMDG-koden i svensk rätt. Fram tills nu har detta gjorts genom att IMDG-koden översatts till svenska och getts ut av dem. Vi har sedan läst in ämnestabellen från svenska IMDG-koden till RIB Farliga ämnen. På så sätt har vi kunnat presentera IMDG-specifik information om bland annat klasstillhörighet, godkända namn och segregeringsregler.

I höst kommer Transportstyrelsen inte att göra någon översättning av IMDG till svenska. I stället föreslår man att den engelska versionen av IMDG-koden ska gälla även i Sverige. Detta får som bieffekt att det inte finns någon sammanställd version som vi kan läsa in i RIB. Den sammanställda engelska versionen som man kan köpa från IMO Förlag är nämligen upphovsrättsskyddad, vilket innebär att vi inte får distribuera den vidare genom RIB.

Mot denna bakgrund kommer vi inte längre att kunna ge någon detaljerad information från IMDG-koden i RIB Farliga ämnen. Vi kommer bara att markera om ämnet omfattas av IMDG-reglerna eller ej, på samma sätt som vi under flera år gjort för flygtransport av farligt gods. Vi tycker själva att detta är tråkigt och vi har informerat Transportstyrelsen om konsekvenserna.

Den intresserade kan läsa mer på Transportstyrelsens hemsida.

Ändring av Transportstyrelsens föreskrifter om IMDG-koden (Transportstyrelsen)

Kontakt: RIB Support rib@msb.se